اگر قصد خرید دوربین امنیتی جدیدی را دارید، احتمالاً در مشخصات دوربینها به اصطلاحات زوم دیجیتال و زوم اپتیکال برخوردهاید. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که زوم دیجیتال و زوم اپتیکال چیست؟ و چه تفاوتهایی دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی زوم دیجیتال بپردازیم اما قبل از آن بگذارید در وهله اول توضیح دهیم که دوربینها چگونه میتوانند زوم کنند. از دو نوع مختلف لنز در دوربینها استفاده میشود که در صنعت استاندارد هستند: لنز ثابت و لنز واریفوکال. احتمالاً با دوربینهایی که لنز ثابت دارند، آشنا هستید. آنها از سبک مرسوم point-and-shoot (نشانه بگیر و عکاسی کن) استفاده میکنند. اما دوربینهایی که لنز واریفوکال دارند قادر به تغییر مکانیکی فاصله کانونی لنز هستند. این تغییر مکانیکی لنز، امکان زوم را برای دوربینها فراهم میکند.
دوربینهای امنیتی دارای دو نوع زوم دیجیتالی و اپتیکال هستند. هنگام خرید دوربین امنیتی، به خاطر داشته باشید که ممکن است یکی از این دو نوع زوم یا هر دو را داشته باشد. اگر در مرحله تحقیق و بررسی هستید و برایتان سوال شده که کدام نوع زوم بهتر است، باید اولویتهای خود را در نظر بگیرید. مثلاً از خود بپرسید که لازم است دوربین چه چیزها یا نواحیای را رصد کند. پاسخ به این سوالات به شما کمک میکند بفهمید کدام نوع زوم برای شما مناسب است.
زوم دیجیتال چیست؟
زوم اپتیکال از لنزهای فیزیکی واقعی و فاصله کانونی جهت بزرگنمایی تصاویر استفاده میکند اما زوم دیجیتال متکی به الگوریتمهایی است که توسط پردازنده دوربین برای بزرگنمایی تصویر استفاده میشود. این کار عمدتاً با کراپ کردن تصویر و بزرگنمایی پیکسلهای تشکیلدهنده تصویر و همچنین با استفاده از تکنیک درونیابی (Interpolation) پیکسلها انجام میشود. این تکنیک باعث تشکیل پیکسلهای جدیدی میشود تا شکاف بین پیکسلهای موجود را پر کند. کیفیت زوم دیجیتال ممکن است در آینده با ظهور الگوریتمهای محاسباتی گرانقیمتی که گاهی اوقات شامل هوش مصنوعی نیز میشود، بهبود یابد.
در واقع زوم دیجیتال اصطلاح خیلی دقیقی نیست چون فقط تصویر گرفته شده را بزرگ میکند. این امر باعث میشود تا اجسام موجود در تصویر نزدیکتر به نظر برسند. زوم دیجیتال از عمل زوم اپتیکال تقلید میکند بدون اینکه واقعاً روی شیء به همان شکلی که یک دوربین زوم اپتیکال زوم میکند، زوم کند.
هنگامی که از زوم دیجیتال استفاده میکنید، دوربین تصویر مرکزی کادر را بزرگ میکند و لبههای بیرونی تصویر را کراپ میکند. همه دوربینها مجهز به زوم دیجیتال هستند، حتی آنهایی که زوم اپتیکال دارند. زوم دیجیتال پیکسلهای تصویر را بزرگتر میکند، وجود پیکسلهای بیشتر باعث میشود تا تصویر کمتر تار شود.
کیفیت دوربینهای 4 مگاپیکسلی دو برابر کیفیت 1080P است، بنابراین میتوانید دو برابر بیشتر زوم کنید و ظاهری شبیه به HD 1080P داشته باشید. کیفیت دوربینهای 4K نیز چهار برابر کیفیت 1080P است، بنابراین میتوانید زومی 4برابری و کیفیتی مشابه HD 1080P داشته باشید.
زومهای دیجیتالی اغلب در تلفنهای همراهی که فاقد هرگونه زوم اپتیکال داخلی هستند، یافت میشوند. همچنین در دوربینهای point and shoot استفاده از زوم دیجیتال بسیار رایج است.
زوم دیجیتال در دوربینهای امنیتی
زوم دیجیتال در دوربینهای امنیتی، عمل پردازش تصویر در نرمافزاری داخلی است، درست مانند نرمافزار ویرایش تصویر دسکتاپ شما. زوم دیجیتال با محدود کردن زاویه دید ظاهری تصاویر و سپس کراپ کردن نواحی خارج از حاشیه آنها، کار میکند. این کار به صورت الکترونیکی و بدون هیچگونه تنظیم اپتیکی دوربین انجام میشود. در زوم دیجیتال، عکاسان از نرمافزارهای تعبیه شده در دوربین برای مشخص کردن بخشی از تصویر استفاده میکنند. پس از انتخاب این بخش، نرمافزار بقیه عکس را کراپ میکند و ناحیه انتخابشده را بزرگتر میکند تا متناسب با اندازه فریم عکس شود.
زوم دیجیتال را شبیه بزرگنمایی تصاویر در کامپیوتر در نظر بگیرید. درست مثل این که یک عکس معمولی بگیرید که از زوم دیجیتال استفاده نمیکند و آن را در فتوشاپ تا دو برابر بزرگ کنید. مشکل این روش این است که با بزرگنمایی بیشتر، کیفیت تصاویر به تدریج کاهش مییابد.
متأسفانه، دوربینهای امنیتی مجهز به زوم دیجیتال تنها پیکسلهای تصویر را بزرگ میکنند، که اغلب منجر به تار شدن تصاویر و فیلمها در مقایسه با دوربینهای امنیتی زوم اپتیکال میشود. دلیل اصلیای که متخصصان دوربینهای امنیتی، زوم اپتیکال را به زوم دیجیتال ترجیح میدهند، همین امر است.
اگرچه دوربینهای نظارتی زوم اپتیکال از بسیاری جهات بر نوع زوم دیجیتال ارجحیت دارند، اما این بدان معنا نیست که زوم دیجیتال کاملاً بیمصرف است. هر دو زوم مزایا و معایب خاص خود را دارند.
مزایای زوم دیجیتال
بزرگترین مزیت زوم دیجیتال این است که زاویه دید را کاهش نمیدهد و بعد از ضبط ویدئو امکان زوم کردن وجود دارد. محدودیتی برای میزان زوم دیجیتالی وجود ندارد اما در بزرگنماییهای زیاد به دلیل افت کیفیت، بیمصرف میشوند.
معایب زوم دیجیتال
ضعف اصلی زوم دیجیتال این است که کیفیت تصویر را از دست میدهید. به عنوان مثال، با بزرگنمایی بیشتر، تصویر پیکسلیتر به نظر میرسد.
مقایسه زوم دیجیتال با اپتیکال
زوم دیجیتال چیست این سوالی است که برای اکثر کاربرانی که میخواهند دوربین مداربسنه خریداری کنند پیش می آید و ما به این سوال در بالاتر اشاره کردیم و حالا فرق زوم دیجیتال با زوم اپتیکال را باهم برسی خواهیم کرد. بزرگترین فرق زوم دیجیتال با زوم اپتیکال افت کیفیت در بزرگنمایی بر روی زوم دیجیتال میباشد ولی قابلیت بزرگنمایی تا حد بیشتری را دارد در زوم دیجیتال وقتی بزرگنمایی انجام میدهیم تصویر پیکسلی به نظر میرسد و کیفیت تصویر افت میکند ولی در زوم اپتیکال اینطور نمیباشد و تصویر تا جای ممکن افت تصویر نخواهد داشت.