اکثر دوبینهای مداربسته قابلیت ضبط تصاویر را دارند اما تعداد کمی از دوربینهای موجود در بازار به قابلیت ضبط صدا مجهز هستند. دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا یکی از انواع دوربینهای مداربسته تخصصی است که به این تکنولوژی مجهز میباشد. دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا بر دونوع است در نوع اول میکروفون در داخل دوربین قرار میگیرد و در نوع دوم میکروفون خارجی بر روی دوربین نصب میشود.
قابلیت ضبط صدا در دوربین مداربسته
ضبط صدا در دوربین مداربسته قابلیتی است که علاوه بر تصویر افراد صدای گفتگوی آنها را در محل نصب دوربین ضبط میکند. برای تشخیص دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا یک حفره و سوراخ ریز روی بدنه این نوع دوربینها وجود دارد . این قابلیت امکان برقراری ارتباط دو طرفه را فراهم میکند. به این ترتیب که کسی که پشت دوربین نشسته است با روشن کردن اسپیکر میتواند با فرد حاضر در محل نصب دوربین گفتگو کند. نصب دوربین مداربسته با قابلیت ضبط صدا امکان گفتگوی دو طرفه را برای افراد مختلفی مانند کارفرما و کارمند، مادر و کودک و … فراهم میکند. از این نوع دوربینها در اماکن عمومی مانند ادارهها، ایستگاههای مترو و قطار به منظور هشدار به مسافران و … استفاده میشود.
نکته مهم در مورد نصب این دوربینها حفظ حریم شخصی است. از این رو افراد حاضر در محل باید از امکان ضبط شدن صدای خود اطلاع داشته باشند.
قابلیت ضبط صدا در دوربین مداربسته آنالوگ HD و تحت شبکه
دوربین مداربسته از جنبه تکنولوژی به دو دسته آنالوگ HD و تحت شبکه تقسیم میشود. هر دو نوع آنالوگ HD و تحت شبکه در مدلهایی که قابلیت ضبط صدا را دارند، تولید میشوند. دوربینهای تحت شبکه اغلب مجهز به میکروفون داخلی هستند و در عین حال یک پورت ورودی برای اتصال میکروفون خارجی نیز دارند. دوربینهای آنالوگ HD نیز در بعضی موارد میکروفون داخلی دارند و در سایر مدلها امکان نصب میکروفون خارجی برای آنها وجود دارد.
در دوربینهای تحت شبکه برای انتقال صدا از کابل شبکه استفاده میشود. در دوربینهای آنالوگ HD نیز از کابل کواکسیال و یا کابل برق برای انتقال صدای محیط استفاده میشود.
انواع دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا
دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا در مدلهای مختلفی تولید شده است که در ادامه برخی از این مدلها را معرفی خواهیم کرد. اصولا مدلهایی که آخر شماره مدل حرف S قرار دارد، قابلیت ضبط صدا را دارند.
-
مدل DS-2CD2543G0-IS
دوربین مداربسته مدل DS-2CD2543G0-IS کیفیت تصویر 4 مگاپیکسل دارد و مجهز به میکروفن داخلی است. این دوربین هم در محیط داخلی و هم محیط بیرون قابل نصب است و ضد آب میباشد. این دوربین به WIFI متصل شده و از این طریق میتواند تصاویر ضبط شده را ارسال نماید. این دوربین در نور زیاد هم تصاویر باکیفیتی را میگیرد.
-
مدل DS-2CD2542FWD-IS
مدل DS-2CD2542FWD-IS یک دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صداست که کیفیت تصویر آن 4 مگاپیکسل است. میکروفون آن داخلی بوده و قابلیت ضد آب و لرزشگیر(3D Digital Noise Reduction) دارد. از این رو قابل نصب در محیط مسقف و فضای باز میباشد.
-
مدل DS-2CD2522FWD-IS
کیفیت تصویر مدل DS-2CD2522FWD-IS 2 مگاپیکسل است. میکروفون آن داخلی بوده و قابل نصب هم در داخل و هم فضای بیرون است. این مدل از نوع دوربین دام است.
-
مدل DS-2CD2443G0-I
دوربین هایک ویژن مدل DS-2CD2443G0-I کیفیت تصویر 4 مگاپیکسلی دارد. این دوربین مداربسته از نوع دوربینهای کیوب بوده و میکروفون آن داخلی است. همچنین این مدل اسپیکر داشته و امکان ارتباط دو طرفه را فراهم میکند.
انواع میکروفون در دوربین مداربسته
دوربین هایک ویژن با قابلیت ضبط صدا به طور کلی به دو دسته تقسیم میشود. دسته اول دوربینهایی است که میکروفون در داخل خود دوربین قرار دارد و اصطلاحا میکروفون داخلی نامیده میشود. دسته دوم دوربینهایی است که قابلیت ضبط صدا دارند اما داخل آنها میکروفون نیست و میکروفون به صورت جداگانه به دوربین متصل میشود. این میکروفونها خارجی یا اکسترنال نامیده میشوند.
میکروفون اکسترنال به لحاظ شکل ظاهری در سه نوع گلفی، سوزنی و باکسی موجود است
میکروفونهای خارجی انواع مختلفی دارند و در چند جنبه قابل تقسیم بندی هستند. میکروفونها از جنبه جهت دریافت صدا در دو نوع میکروفون چند جهته(چند سویه) و یک جهته (یک سویه) تولید میشوند. میکروفون چند جهته یا Omni-directional صدا را از همه جهتها دریافت میکند. اما میکروفون یک جهته یا Unidirectional صدا را صرفا از یک جهت دریافت میکند.
همچنین بعضی از میکروفونها قابلیت تنظیم میزان صدا را دارند که به آنها ولوم دار گفته میشود. بعضی دیگر این قابلیت را ندارند و اصطلاحا بدون ولوم نامیده میشوند.
میکروفونهای اکسترنال یا خارجی نیز با توجه به شکل ظاهری به سه دسته تقسیم میشوند که عبارتند از:
میکروفون سوزنی که شکل ظاهری آن بسیار ظریف و کوچک است طوری که به عنوان میکروفون مخفی نیز نامیده میشود.
میکروفون باکسی بدنه مستطیل دارد و تقریبا شبیه جعبه است. این نوع میکروفون روی بدنه خود دکمه تنظیم ولوم دارد.
میکروفون گلفی که بدنهاش شبیه یک توپ گلف است. خصوصیت مهم این میکروفون سبک و کم حجم بودن آن است.
همانطور که گفته شد علت این نامگذاری شکل ظاهری این میکروفونهاست.
انتقال صدا در دوربین تحت شبکه
در صورتی که دوربین مداربسته تحت شبکه مجهز به میکروفون داخلی باشد، با وصل کردن کابل شبکه انتقال صدا انجام میشود. در این صورت صدا و تصویر به صورت همزمان و از طریق یک کابل منتقل میشود. توجه کنید که برای استفاده از این قابلیت باید بر روی نرم افزار مدیریت دوربین مداربسته در گزینه Record و Playback، گزینه صدا (Audio) را فعال کرد.
برای استفاده از میکروفون اکسترنال، میکروفون باید مستقیما به خود دوربین مداربسته وصل شود. میکروفون اکسترنال به وسیله ورودی AV و با استفاده از کانکتور RCA به دوربین متصل میشود. برق مورد نیاز میکروفون با استفاده از آداپتور تامین میشود.
انتقال صدا در دوربین آنالوگ HD
در دوربینهای مداربسته آنالوگ HD کابل انتقال صدا و تصویر جدا هستند، یعنی برای انتقال صدا و تصویر به صورت همزمان در این سیستم به دو کابل نیاز است. هنگام خرید DVR باید به تعداد ورودی صدا بر روی دستگاه توجه کرد. چرا که در دوربین آنالوگ میکروفون به دستگاه DVR متصل میشود و بر روی دوربین پورت اتصال میکروفون وجود ندارد. برای اتصال میکروفون به دستگاه DVR ، باید یک سر کابل کواکسیال را به وسیله فیش BNC به میکروفون وصل کنیم. اما برای اتصال کابل به میکروفون باید از مبدل RCA به BNC استفاده کنیم. سر دیگر کابل کواکسیال را باید با استفاده از همین فیش و مبدل، به ورودی AV در دستگاه DVR وصل کنیم.
برای فعال کردن بخش نرم افزاری ضبط صدا نیز باید به قسمت تنظیمات DVR برویم. سپس به قسمت Configuration رفته و گزینه Video/Audio را انتخاب کنیم. بعد در قسمت video type گزینه video & audio را فعال نماییم.
برای تامین برق میکروفون نیز از آداپتور استفاده میشود
نکات مهم برای نصب میکروفون خارجی
هنگام نصب میکروفونهای خارجی باید دقت کرد که کابلها تا جایی که ممکن است کوتاه باشند. چرا که سیگنالهای میکروفون بسیار ضعیف بوده و امکان تداخل آنها با هم وجود دارد. هم چنین کابلها باید در داخل داکت یا محفظه قرار بگیرند تا کیفیت صدا حفظ شود. نکته مهم دیگر محل نصب و قرار دادن میکروفون است. میکروفون باید در محلی نصب شود که فقط صدای محیط مورد نظر را پوشش دهد و نباید آن را در مکانهای دارای آلودگی صوتی نصب کرد. همچنین نباید آن را در کنار کابل فشار قوی یا هر وسیلهای که ایجاد نویز میکند قرار داد.
اشکال در صدا
اگر صدای دوربین مداربسته دارای نویز و اشکال است ممکن است علت آن کیفیت پایین میکروفون یا ایراد در سوکت متصل به میکروفون باشد. هنگامی که صدا نویز دارد بهتر است پخش صدا را در حالت متوسط تنظیم کرد.
اگر بعد از نصب دوربین مداربسته و روشن کردن سیستم برای اولین بار، از دستگاه DVR/NVR یک صدای ممتد شنیده شد، احتمالا علت آن تنظیم نبودن هارد سیستم است. اما در سایر موارد علت این صدا میتواند هارد دیسک معیوب، از کار افتادن فن خنک کننده دستگاه، IP تکراری در شبکه و مشکلات شبکه و … باشد.