نور زیاد در پس زمینه دوربین‌های مداربسته، کیفیت تصاویر ضبط شده را کاهش می‌دهد. این مشکل زمانی ایجاد می‌شود که نور پس زمینه بسیار شدید بوده و به محل ضبط تصویر نفوذ کند. این روشنایی بیش از حد باعث کاهش کیفیت تصاویر ضبط شده می‌شود. قابلیت BLC در دوربین مداربسته مکانیزمی است که برای حل این مشکل در نظر گرفته شده است، این مکانیزم نور پس زمینه را اصلاح کرده و کیفیت تصویر را افزایش  می‌دهد.

قابلیت BLC در دوربین مداربسته

BLC در دوربین مداربسته، یک مکانیزم نرم افزاری برای تنظیم و متعادل سازی نور پس زمینه است. این کلمه برگرفته از  عبارت  Back Light Compensation می‌باشد که معنای لغوی  این عبارت جبران کننده نور پس زمینه است. این قابلیت تفاوت نورهای موجود در پس زمینه را رفع می‌کند و هدف آن متعادل کردن نور پس زمینه می‌باشد.

این قابلیت زمانی کاربرد دارد که در محیط تفاوت نور زیادی وجود دارد.

یعنی یک محیط بسیار پرنور و یک محیط تاریک و کم نور باشد. زمانی که شدت نور در دو محیط تفاوت زیادی باهم داشته باشد، دوربین مداربسته نمی‌تواند این دو سطح نور متفاوت را به صورت همزمان نشان دهد. به همین دلیل تصویری که در این شرایط ضبط می‌شود، بسیار تیره و تاریک خواهد بود. چرا که نور به اجسام موجود در محیط تاریک‌تر از پشت می‌تابد و ایجاد سایه می‌کند. سایه باعث می‌شود اجسام تاریک‌تر دیده شوند و به همین علت جزییات در محیط تاریکتر قابل مشاهده نیست.

قابلیت BLC در دوربین مداربسته مکانیزم جبران کننده نور پس زمینه‌ای است

قابلیت BLC در دوربین مداربسته نور شدیدتر را در نظر نمی‌گیرد. در عوض دیافراگم خود را بازتر می‌کند تا بتواند تصاویر محیط تاریک‌تر را ضبط کند. به عنوان مثال دوربین مداربسته در اتاقی قرار دارد که پنجره دارد. هنگام شب اتاق تاریک بوده اما محیط بیرون روشن است.

این تفاوت در سطح نور باعث می‌شود که تصاویر ضبط شده در داخل اتاق، کاملا  سیاه دیده شوند. برای حل این مشکل، قابلیت BLC نور شدید را در نظر نمی‌گیرد و در عوض با باز کردن دیافراگم، محیط پر نورتر  را کاملا سفید می‌کند، به طوری که محیط بیرون نمایش داده نمی‌شود. در مقابل تصاویر محیط داخلی واضح‌تر می‌شود.

قابلیت BLC در دوربین مداربسته چگونه عمل می‌کند؟

نحوه عملکرد BLC در دوربین مداربسته بسیار آسان است. این قابلیت در محیط‌هایی که تفاوت نور زیاد وجود دارد، محیط کم نورتر را به عنوان محیط مرجع و اصلی در نظر می‌گیرد. بنابراین دیافراگم خود را تا اندازه‌ای باز می‌کند که محیط تاریک‌تر، روشن به نظر برسد.

پس از باز کردن دیافراگم، تصویر محیط پر نورتر کاملا اشباع شده و رنگ آن سفید می‌شود.  در واقع قابلیت BLC  نور هر دو محیط را زیاد می‌کند. زیاد شدن نور محیط تاریکتر، به افزایش وضوح تصویر می‌انجامد. اما زیاد کردن نور محیط پر نورتر باعث می‌شود که آن قسمت کاملا سفید شود. البته باز کردن دیافراگم محدودیت دارد، چرا که هر چه دیافراگم بیشتر باز شود، فضای بیشتری سفید می‌شود و این مسئله می‌تواند در کیفیت و وضوح تصویر اثر منفی بگذارد.

قابلیت BLC در دوربین مداربسته یک تصویر را به چند قسمت تقسیم می‌کند. سپس سرعت شاتر دوربین را با در نظر گرفتن شرایط نوری محیط سوژه،  تغییر می دهد و تصویر ارائه شده سوژه را با وضوح مناسب نمایش می‌دهد.  BLC  نور تصویر را از طریق پردازنده سیگنال دیجیتالی یا DSP، زیاد می‌کند تا سوژه مورد نظر واضح به نظر برسد.

قابلیت BLC با افزایش نور محیط کم نور و فیلتر کردن نور محیط پر نور تصاویر با کیفیتی را ضبط می‌کند

 قابلیت BLC چه کاربردی دارد؟

قابلیت BLC در دوربین مداربسته هر وقت که بین نور دو محیط تفاوت زیادی وجود دارد، برای ایجاد تعادل در نور محیط به کار می‌رود. البته در صورتی که تصاویر محیط پر نورتر برای ما مهم نباشد، چرا که  قابلیت BLC تصاویر محیط پر نورتر را کاملا سفید می‌کند.

به عنوان نمونه از این قابلیت در سیستم پلاک خوان ورودی پارکینگ‌ها و بزرگراه‌ها استفاده می‌شود. همچنین دوربین‌های مداربسته عابربانک‌ها نیز به این قابلیت مجهز هستند.

دوربین‌های بزرگراه‌ها به این دلیل به قابلیت BLC در دوربین مداربسته مجهز هستند که هنگام روز تابش مستقیم نور خورشید باعث می‌شود، پلاک خودرو تاریک شده و قابل مشاهده نباشد. این قابلیت باعث خوانده شدن پلاک‌های اتومبیل‌ها می‌شود.

در عابربانک‌ها نیز چون نور خورشید از پشت سر به فرد می‌تابد باعث می‌شود تا چهره او تاریک شود و دوربین نتواند جزئیات چهره فرد را تشخیص دهد. بنابراین از این قابلیت در این دوربین‌ها نیز استفاده شده است. کاربرد قابلیت BLC در دوربین مداربسته در پلاک خوان پارکینگ‌ها در شب بسیار کاربردی است، چرا که دیگر نیازی نیست هنگام ورود به پارکینگ چراغ خودرو را خاموش کنیم. چرا که با استفاده از این قابلیت پلاک خوانده می‌شود.

قابلیت BLC  در کدام نوع از دوربین‌های مدار بسته قرار دارد؟

دوربین مداربسته دو نوع دارد، آنالوگ و تحت شبکه. اغلب دوربین‌های تحت شبکه و تمامی دوربین‌های دارای منوی OSD مجهز به این قابلیت هستند. برخی از دوربین‌های آنالوگ نیز از این قابلیت بهره‌مند هستند.

قابلیتHLC  با حذف نورهای مزاحم وضوح تصویر را افزایش می‌دهد

قابلیت BLC در دوربین مداربسته  چه تفاوتی با قابلیت‌  HLC و قابلیت WDR دارد؟

قابلیت‌ HLC مخفف عبارت high light compensation  به معنای جبران نور زیاد است و یک مکانیزم نرم افزاری برای ایجاد تعادل در نور پس زمینه می‌باشد. این مکانیزم  با استفاده از فیلتر، نور تصویر را کاهش داده و با کاهش نور، کیفیت و وضوح تصاویر را بالا  می‌برد. برای استفاده از این قابلیت نیز باید تفاوت نور وجود داشته باشد. یعنی یک قسمت نور زیاد و  قسمت‌های دیگر نور کمتری داشته باشد. هنگامی که به دوربین مداربسته نور به صورت مستقیم بتابد، این نور باعث می‌شود تا جزییات تصویر دیده نشود.

از این رو قابلیت HLC از طریق فیلتر، نور مزاحم را حذف می‌کند تا تصویر وضوح بیشتری پیدا کند و جزییات آن دیده شود. بیشترین کاربرد HLC  برای دوربین‌های مداربسته‌ای است که در ورودی پارکینگ ها و پمپ بنزین ها نصب شده است. چراغ اتومبیل هنگام شب مانع دیدن پلاک توسط دوربین‌ها می‌شود. این قابلیت، این نور شدید را کاهش داده و شماره پلاک را واضح می‌کند.

قابلیت WDR یک مکانیزم سخت افزاری است که  کوچک شده عبارت Wide Dynamic Range به معنی گستره‌ی دینامیکی بالا می‌باشد. هنگامی که دوربین در محیط کم نور قرار دارد اما از زاویه‌های مختلف به آن نور تابیده شود، کیفیت تصاویر ضبط شده کاهش می‌یابد.

دوربینی که مجهز به قابلیت  WDR است دو سنسور دارد. یک سنسور برای عکسبرداری از محیط پر نور که سرعت بالایی دارد و یک سنسور برای عکسبرداری از محیط کم نور که سرعت پایینی دارد. این قابلیت این دو تصویر را با هم ترکیب کرده و یک تصویر نهایی که نور مناسب و وضوح بالا دارد، به دست می‌آید. این مکانیزم نرم افزاری بر روی برد دوربین نصب می‌شود.

قابلیت BLC ، قابلیت‌  HLC و قابلیت WDR  سه مکانیسم بهبود کیفیت تصاویر ضبط شده در دوربین‌های مداربسته هستند که هر کدام نقش خاصی را در بهبود تصویر ایفا می‌کنند.

قابلیت WDR  نیز مکانیزم جبران کننده نور محیط پس زمینه‌ای است

همانطور که گفتیم قابلیت BLC در دوربین مداربسته و قابلیت‌  HLC برای ایجاد تعادل نوری در محیط کم نور و پر نور استفاده می‌شود. هر دوی این قابلیت‌ها با فیلتر نورهای اضافی به وضوح تصویر کمک می‌کنند.

اما تفاوت این دو در این است که  مکانیزم BLC از طریق دیافراگم نور محیط را افزایش می‌دهد تا جزییات اجسام در محیط کم نورتر واضح شود. در حالی که قابلیت‌  HLC برای کاهش نور قسمت‌های پرنورتر محیط  استفاده می‌شود.

این قابلیت با کاهش نور شدید و مزاحم وضوح تصویر را افزایش می‌دهد. بنابراین تفاوت این دو در نوع عملکردشان است. BLC  نور ناکافی محیط را جبران می‌کند، درحالی که HLC نور زیاد را فیلتر کرده  و نقاط نورانی را حذف می‌کند.

قابلیت WDR نیز برای جبران نور پس زمینه‌ای استفاده می‌شود، اما برخلاف قابلیت BLC عملکرد آن به گونه‌ای است که هیچ نوری را حذف یا فیلتر نمی‌کند. بلکه  دو سنسور دارد که یک سنسور مخصوص محیط پر نور و یک سنسور مخصوص محیط کم نور است و سرعت تصویربرداری هر سنسور متناسب با نور محیط کم و زیاد می‌شود. همچنین WDR سخت افزاری است یعنی دوربین مداربسته مجهز به این قابلیت باید دو سنسور یا چیپ پردازش تصویر داشته باشد. اما و     HLCهر دو مکانیزم نرم افزاری هستند. بنابراین دوربین‌های مجهز به WDR گرانتر هستند.