صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio قابلیتی است که امکان مکالمه از طریق دوربین مداربسته را فراهم می‌کند. این قابلیت تنها در بعضی از دوربین‌هایی که قابلیت ضبط صدا دارند، وجود دارد. درون دوربین مداربسته یک میکروفون به همراه یک اسپیکر وجود دارد که از این طریق، صدا انتقال پیدا می‌کند. قابلیت مکالمه دو طرفه به حل مشکلات بسیاری کمک کرده است و امکان برقراری ارتباط صوتی از طریق دوربین مداربسته را ایجاد می‌کند.

آشنایی با صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio

صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio به این معناست که بر روی دوربین، ورودی و خروجی صدا قرار دارد که امکان مکالمه از طریق دوربین مداربسته را فراهم می‌کند. صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio نصب همزمان میکروفون و اسپیکر را بر روی دوربین مداربسته امکان‌پذیر می‌کند. یعنی از طریق قابلیت صدای دو طرفه  هم امکان ارسال و هم امکان دریافت صدا وجود دارد. فایده این تکنولوژی این است که  امکان برقراری ارتباط را بین افراد دو طرف دوربین فراهم می‌کند.

دوربین مداربسته با هدف حفظ امنیت در محل نصب می‌شود. امکان ضبط صدا به افزایش کیفیت نظارت بر محیط و کنترل آن کمک می‌کند. از طریق قابلیت مکالمه دو طرفه بسیاری از وقایع و اتفاقات قابل پیشگیری است. مثلا یک مادر با نصب دوربین مداربسته که دارای قابلیت مکالمه دو طرفه است، می‌تواند با فرزندان خود در منزل مکالمه کند. در عین حال که می‌تواند آن‌ها را مشاهده کند.

Two-way audio امکان ارسال و دریافت صدا را فراهم می‌کند

دوربین مداربسته با قابلیت صدای دو طرفه

همانطور که گفتیم دوربین‌های مداربسته‌ای که قابلیت ضبط صدا را دارند، مجهز به  قابلیت Two-way audio هستند. چرا که این دوربین‌ها میکروفون دارند. هم دوربین‌های آنالوگ و هم دوربین‌های تحت شبکه امکان ضبط صدا را دارند. دوربین‌هایی که قابلیت ضبط صدا دارند، بر روی بدنه خود یک حفره کوچک دارند که نشان می‌دهد به قابلیت ضبط صدا مجهز هستند. میکروفون در این دوربین‌ها می‌تواند داخلی یا خارجی باشد. میکروفون خارجی در دوربین‌های تحت شبکه به خود دوربین وصل می‌شود. اما در دوربین‌های آنالوگ این میکروفون به دستگاه ضبط کننده تصاویر وصل می‌گردد.

منظور از دوربین مداربسته با قابلیت ضبط صدا چیست؟

همانطور که گفتیم قابلیت صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio تنها در دوربین‌هایی وجود دارد که امکان ضبط صدا دارند. دوربین‌های دارای قابلیت ضبط صدا، دوربین‌هایی هستند که میکروفون دارند یا قابلیت اتصال به میکروفون را دارند. بر روی بدنه این دوربین‌ها یک روزنه کوچک وجود دارد  که نشان می‌دهد این دوربین‌ها قابلیت ضبط صدا دارند.

شیوه انتقال صدا

دوربین‌های مداربسته به سه روش صدا را انتقال می‌دهند اما صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio به دو شیوه و روش انتقال می‌یابد.

روش‌های کلی انتقال صدا عبارتند از:

  • روش اول: Simplex یا ارتباط یک طرفه

در این روش فقط  یک طرف ارتباط می‌تواند صدا ارسال کند. این شیوه انتقال برای دوربین‌های مدار بسته‌ای است که فقط قابلیت ضبط صدا دارند. یعنی دوربین می‌تواند صدای محیط را ضبط کند. اما طرف دیگر دوربین نمی‌تواند هیچ صدایی ارسال کند.

  • روش دوم: Duplex یا ارتباط دو طرفه

در این روش هر دو طرف ارتباط به طور همزمان می‌توانند صدا ارسال کرده و دریافت نمایند. این روش ارتباطی مانند تلفن یا صحبت رودرو است که دو نفر می‌توانند به صورت همزمان باهم صحبت کرده و صدای هم را بشنوند. صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio به این شیوه انتقال می‌یابد. در این روش هر دو نفری که دو طرف دوربین قرار دارند می‌توانند به طور همزمان با هم ارتباط برقرار کنند.

قابلیت صدای دو طرفه مکالمه را به دو طریق ایجاد می‌کند یا دو طرفه یا نیمه دو طرفه

  • روش سوم: Half duplex یا ارتباط نیمه دو طرفه

این روش نیمه دو طرفه است یعنی هر دو طرف امکان ارسال و دریافت صدا را دارند، اما نمی‌توانند به صورت همزمان با هم صحبت کنند. یعنی یک طرف دوربین اول صحبت می‌کند. سپس با پایان صحبت طرف اول، طرف مقابل می‌تواند صحبت کند. این حالت مانند بیسیم است. در بیسیم یک طرف پیام خود را ارسال می‌کند سپس طرف دوم پیام خود را ارسال می‌کند. صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio به این شیوه نیز بین دو طرف دوربین ارتباط برقرار می‌کند.

صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio چگونه کار می‌کند؟

همانطور که گفته شد میکروفون در دوربین مداربسته دو نوع است یکی میکروفون خارجی و یکی میکروفون داخلی. دوربین‌های مداربسته تحت شبکه اغلب دارای میکروفون داخلی هستند. البته بعضی از این دوربین‌ها نیز میکروفون داخلی ندارند، در این صورت از میکروفون خارجی استفاده می‌شود. در دوربین‌های تحت شبکه میکروفون خارجی به خود دوربین متصل می‌شود. اما  دوربین‌های آنالوگ میکروفون داخلی ندارند و از میکروفون خارجی استفاده می‌کنند. در این دوربین‌ها میکروفون به دستگاه ضبط کننده متصل می‌شود.

خروجی صدا نیز به یک بلندگو یا اسپیکر یا تلویزیون متصل می‌‌شود و صدای محیط  را پخش می‌کند.

صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio، با اتصال میکروفون و روشن کردن اسپیکر یا بلندگو در دسترس خواهد بود.

دوربین های دارای ضبط صدا روی بدنه خود یک روزنه کوچک دارند

انواع میکروفون

میکروفون‌ها در چند دسته قابل تقسیم بندی هستند.

دسته اول میکروفون داخلی که در داخل دوربین مداربسته قرار می‌گیرد و دسته دوم میکروفون خارجی که به دوربین یا دستگاه ضبط کننده تصویر متصل می‌شود.

میکروفون خارجی براساس شکل ظاهری به سه دسته تقسیم می‌شود:

  • میکروفون گلفی
  • میکروفون سوزنی
  • میکروفون باکسی

تفاوت این‌ها در شکل ظاهری‌شان است.

دسته بعدی میکروفون ولوم دار که قابلیت تنظیم صدا را دارد و میکروفون بدون ولوم که قابلیت تنظیم صدا را ندارد.

دسته بعدی میکروفون‌های چند جهته و یک جهته هستند. این تقسیم بندی به جهت دریافت صدا اشاره می‌کند. میکروفون چند جهته که چند سویه یا Omni-directional نامیده می‌شود، صدا را از همه جهت‌ها دریافت می‌کند. اما میکروفون یک جهته یا یک سویه(Unidirectional) صرفا صدا را از یک جهت دریافت می‌کند.

هنگام نصب میکروفون خارجی باید چه نکاتی را رعایت کرد؟

برای نصب میکروفون خارجی باید از کابل‌های کوتاه استفاده کرد. علت این موضوع نویزهایی است که ممکن است بر روی میکروفون ایجاد شود. علت ایجاد این نویزها این است که سیگنال‌های میکروفون بسیار ضعیف هستند و امکان دارد با هم تداخل پیدا کنند. نکته مهم بعدی این است که کابل‌ها باید داخل محفظه و داکت قرار بگیرند. علت این موضوع این است که اگر کابل‌ها آسیب ببینند کیفیت صدا بسیار پایین می‌آید. محل نصب میکروفون نیز بسیار اهمیت دارد. میکروفون باید در محلی نصب شود که بتواند تماما صدای محیط را پوشش دهد. محل نصب میکروفون باید بدون آلودگی صوتی باشد. میکروفون نباید در کنار وسایلی قرار بگیرد که نویز ایجاد می‌کند و کیفیت ضبط صدا را کاهش می‌دهد.

میکروفون به لحاظ شکل ظاهری به سه دسته گلفی، سوزنی و باکسی تقسیم می‌شود

چگونه اشکال ایجاد شده در صدای دوربین مداربسته را رفع کنیم؟

ممکن است که صدای دوربین مداربسته دچار مشکل شود و به خوبی نتوان صدای محیط را دریافت کرد. در صورتی که صدای دوربین نویز داشته باشد، باید ریشه آن را در میکروفون جستجو کرد. ممکن است میکروفون کیفیت پایینی داشته باشد. یا ممکن است سوکتی که به میکروفون متصل است دچار اشکال باشد. اگر صدا نویز دارد باید پخش صدا در حالت متوسط تنظیم شود.

اگر دوربین مداربسته اولین بار روشن شود و دستگاه ضبط کننده یک صدای ممتد از خود بدهد، در این صورت یعنی هارد سیستم تنظیم نشده است. در سایر موارد شنیدن این صدای ممتد علت‌های دیگری داشته باشد. مانند هارد دیسک معیوب، از کار افتادن فن خنک کننده دستگاه، IP تکراری در شبکه و مشکلات شبکه  و سایر موارد.

دوربین مداربسته با قابلیت ضبط صدا

بر روی جعبه دوربین های مداربسته اطلاعات آن دوربین را نوشته و کامل قید شده و در موقع خرید دوربین شما با مراجعه به دیتا شیت میتونید اطلاعات آن دوربین را مورد برسی دقیق قرار دهید و میتوانید بفهید که آیا دوربین شما دارای میکروفون میباشد یات خیر اگز دوربین شما دارای میکروفون داخلی باشد به این معنا است که دوربین شما میتواند صدا ضبط کنید یا میتوان گفت دوربین شما دارای صدای دو طرفه میباشد. و حالا شما میتوانید از خرید خود مطمئن شوید دوربین مدار بسته با ضبط صدا است یا خیر

جمع بندی

صدای دو طرفه در دوربین مداربسته یا Two-way audio، قابلیتی است که امکان ارسال و دریافت صدا را فراهم می‌کند. برای استفاده از صدای دو طرفه به یک میکروفون و یک اسپیکر نیاز است تا صدا از طریق میکروفون دریافت و از طریق اسپیکر یا بلندگو پخش شود.   Two-way audio فقط در دوربین‌های مجهز به ضبط صدا وجود دارد. دوربین‌های مجهز به ضبط صدا میکروفون دارند که این میکروفون یا داخلی یا خارجی است. مکالمه توسط این دوربین‌ها به دو روش دو طرفه و نیمه دو طرفه برقرار می‌شود. روش دو طرفه یعنی همزمان هر دو طرف امکان ارسال و دریافت صدا را دارند. اما در روش نیمه دو طرفه یک نفر صدا را ارسال می‌کند و نفر دوم دریافت می‌کند. بعد از دریافت طرف دوم نیز می‌تواند پاسخ را ارسال کند یعنی هر دو طرف امکان ارسال و دریافت را دارند اما باید صبر کنند تا نوبتشان بشود.