دوربین مداربسته از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام نقش خاصی را در این سیستم ایفا می‌کنند. برای یک خرید خوب باید اجزای دوربین مداربسته بشناسیم  و با عملکرد آن‌ها آشنا شویم. البته باید توجه کرد که امروزه برند‌های متعددی به تولید دوربین مشغول هستند و هر کدام جز جدیدی را اضافه یا کم می‌کنند. ما در این مقاله می‌خواهیم درباره آن دسته از اجزای دوربین مداربسته که تقریبا در همه دوربین‌ها مشترک و در عین حال ضروری هستند، صحبت کنیم.

دوربین مداربسته چیست؟

دوربین مداربسته یک سیستم الکترونیکی است که در آن دوربین تصاویر را دریافت کرده و به یک دستگاه ضبط کننده تصاویر یا نمایشگر تصویر انتقال می‌دهد. تمام اجزای این سیستم به هم متصل بوده و  با هدف افزایش امنیت محیط و نیز نظارت و پیگیری اتفاقات استفاده می‌شود. دوربین مداربسته به لحاظ تکنولوژی بر دو نوع می‌باشد؛ دوربین مداربسته آنالوگ HD و دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP. تفاوت این دو در نحوه اتصال دوربین به پردازشگر تصویر است. در نوع آنالوگ HD برای وصل کردن دوربین به نمایشگر تصویر از کابل کواکسیال استفاده می‌شود. اما در نوع تحت شبکه از طریق کابل شبکه به دستگاه نمایشگر متصل می‌شود.

اجزای دوربین مداربسته

اجزای دوربین مداربسته از چه دستگاه‌هایی تشکیل شده است؟

اجزای دوربین مداربسته در دو بخش قرار می‌گیرد. بخش اول آن دسته از اجزا که برای گرفتن تصاویر و پخش آن‌ها مورد نیاز هستند مانند دوربین و … . بخش دوم اجزایی که برای نصب دوربین به آن‌ها نیاز است مانند داکت و … . نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این موضوع است اجزای دوربین آنالوگ HD با اجزای دوربین تحت شبکه در بعضی موارد متفاوت است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. بنابراین باید هنگام خرید به این نکته توجه کرد تا هنگام راه اندازی دستگاه دچار مشکل نشویم.

اجزای اصلی دوربین مداربسته عبارتند از:

  • دوربین مداربسته
  • دستگاه ضبط کننده DVR/ NVR
  • نمایشگر
  • هارد دیسک
  • منبع تغذیه
  • کابل
  • کابل یا سیم برق
  • سوکت، فیش و اتصالات

اجزای دوربین مداربسته

NVR دستگاه ضبط کننده تصاویر در دوربین‌های تحت شبکه است

اجزای لازم برای نصب دوربین مداربسته:

  • داکت
  • لوله فلزی
  • لوله فلکسی
  • باکس پلاستیکی

سایر اجزا سیستم دوربین مداربسته:

  • دستگاه UPS
  • میکروفون
  • رک
  • اسپلیتر و دستگاه تقویت کننده دوربین مداربسته

در ادامه به معرفی هر یک از اجزای دوربین مداربسته و نحوه عملکرد آنها خواهیم پرداخت.

دوربین مداربسته

دوربین اصلی ترین بخش سیستم محسوب می‌شود که تصاویر را دریافت کرده و از طریق کابل یا به صورت بی‌سیم به دستگاه پردازنده تصاویر منتقل می‌کند. همانطور که گفتیم دوربین ها یا آنالوگ هستند یا تحت شبکه. دوربین خود از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از :

بدنه دستگاه که یا فلزی یا پلاستیکی است.

چیپ یا حسگر تصویر که نور دریافتی از محیط را پردازش و  به سیگنال‌های الکترونیکی تبدیل می‌کند.

لنز دوربین که گستره دید دوربین را مشخص می‌کند و بر دو نوع است، لنز ثابت و لنز وریفوکال

لامپ LED مادون قرمز که نور لازم برای دید در شب را فراهم می‌کند.

فیلتر IR Cut ، این فیلتر برای دید در شب لازم و کاربردی است و هنگام شب تمام نورهای محیط به غیر نور مادون قرمز را فیلتر می‌کند.

اجزای دوربین مداربسته

دستگاه ضبط کننده تصاویر  و هارد دیسک

دستگاه ضبط کننده تصاویر همانطور که از نام آن مشخص است وظیفه ضبط تصاویر دریافتی از دوربین مداربسته را بر عهده دارد. این دستگاه بر دو نوع است. دستگاه  DVRکه مختص دوربین‌های آنالوگ است و دستگاه NVR  که تصاویر دوربین‌های تحت شبکه را نمایش می‌دهد. وظیفه دستگاه ضبط کننده دریافت و ضبط تصاویر، انتقال ، پردازش و تحلیل آن‌ها است. بر روی دستگاه ضبط کننده تصاویر تعدادی پورت ورودی و خروجی وجود دارد. تعداد پورت‌های ورودی نشانگر این است که چند عدد دوربین می‌تواند به دستگاه متصل شود.

دستگاه‌های ضبط تصویر فاقد فضا برای ذخیره سازی تصاویر هستند و لازم است که از هارد دیسک برای ذخیره سازی استفاده کرد. هارد دیسک‌ها به صورت جداگانه خریداری می‌شوند و هنگام خرید باید به خصوصیات دستگاه ضبط کننده توجه کرد. چرا که دستگاه‌های DVR و  NVR از ظرفیت مشخصی پشتیبانی می‌کنند. برای اطلاع از ظرفیت دستگاه باید به دفترچه دستگاه مراجعه کنید.

خصوصیات مهمی که هنگام خرید دیسک باید به آن توجه کنید عبارتند از  ظرفیت هارد، سرعت و چرخش و کیفیت و دوام هارد. دقت کنید که هارد باید از نوع اینترنال باشد و درون دستگاه نصب شود.اجزای دوربین مداربسته

نمایشگر

نمایشگر به دستگاه ضبط کننده تصاویر متصل می‌شود و تصاویر ضبط شده توسط دوربین را نمایش می‌دهد. این نمایشگر می‌تواند تلویزیون یا مانیتور، کامپیوتر یا حتی لپ‌تاپ باشد.

منبع تغذیه

منبع تغذیه یکی از اصلی‌ترین اجزای دوربین مداربسته است چرا که بر کیفیت تصاویر و کارایی دوربین تاثیر مستقیم می‌گذارد. برق رسانی به دوربین‌ها توسط منبع تغذیه انجام می‌شود، چرا که به دلیل تفاوت ولت نباید دوربین‌ها را مستقیم به برق شهری وصل کرد.

دوربین‌ های مداربسته با جریان مستقیم و ولتاژ 12 کار می‌کنند، اما جریان برق شهری به صورت متناوب بوده و حدود 220 ولت است. همین تفاوت جریان و ولتاژ باعث سوختن دوربین‌های مداربسته خواهد شد. بنابراین باید برای تامین برق دوربین‌ها از منبع تغذیه استفاده کرد.

برای برق رسانی به دوربین‌های تحت شبکه می‌توان از تکنولوژی POE استفاده کرد که در این صورت دیگر نیازی به کابل کشی جداگانه برای هر دوربین وجود ندارد.

اجزای دوربین مداربسته

کابل

کابل‌ ها یکی از اجزای دوربین مداربسته است که از آن برای برق رسانی به سیستم و انتقال صدا و تصاویر استفاده می‌شود.

اما نوع کابل‌های مورد استفاده در دوربین‌های آنالوگ اچ دی با دوربین‌های تحت شبکه متفاوت است. از کابل کواکسیال یا RG59 برای برق رسانی به هر دو نوع دوربین مداربسته استفاده می‌شود.

همچنین از این کابل برای انتقال اطلاعات مربوط به صدا و تصویر در دوربین آنالوگ اچ دی استفاده می‌شود. اما برای انتقال صدا و تصویر در در دوربین‌های تحت شبکه از کابل شبکه استفاده می‌شود.

فیش و اتصالات

فیش‌ها یکی از اجزای دوربین مداربسته هستند که وظیفه آنها اتصال کابل به دستگاه‌هاست. انواع فیش در دوربین مداربسته عبارتند از:  فیش BNC که بیشترین استفاده را در دوربین مداربسته دارد و برای اتصال کابل کواکسیال به دوربین و دستگاه ضبط کننده تصاویر استفاده می‌شود.

حداقل دو عدد از این فیش برای نصب دوربین مورد نیاز است. کانکتور بعدی فیش AV است که وظیفه آن انتقال همزمان صدا و تصویر است.

فیش دیگر فیش آداپتوری است که جهت اتصال دوربین مداربسته به منبع تغذیه استفاده می‌شود. فیش شبکه آخرین کانکتور است که مهمترین وظیفه آن اتصال دوربین مداربسته به دستگاه ضبط کننده تصاویر است.

اجزای دوربین مداربسته

تجهیزات لازم برای نصب

تجهیزات لازم برای نصب دوربین مداربسته عبارتند از:

  • داکت: داکت‌ها محفظه پلاستیکی باریکی هستند که برای قرار دادن کابل‌ها و اتصالات استفاده می‌شوند. این محفظه‌ها با هدف حفاظت از کابل‌ها و اتصالات ساخته می‌شوند و در سایزهای مختلفی تولید می‌شوند. جنس این محفظه‌ها پلاستیکی بوده و برای استفاده در محیط داخل طراحی شده‌اند. داکت‌ها دارای در هستند تا در صورت بروز خطا و اشکال به آسانی به کابل‌ها و اتصالات دسترسی باشد.
  • لوله فلزی و لوله فلکسی: این دو محفظه گردی هستند که وظیفه حفاظت از کابل‌ها را در فضای بیرون بر عهده دارند. لوله فلکسی قابل انعطاف است جنس آن از فلز و رویه آن پلاستیک است. اما لوله فلزی انعطاف پذیری ندارد و کابل‌ها با قرار گرفتن داخل آن در یک خط صاف قرار می‌گیرند.

اجزای دوربین مداربسته

  • باکس پلاستیکی: باکس‌های پلاستیکی اغلب محفظه‌های مستطیل شکل هستند که برای محافظت از آداپتور و منبع تغذیه و اتصالات آن در کنار دوربین نصب می‌شوند. به صورتی که منبع تغذیه درون آن قرار می‌گیرد.

سایر اجزای دوربین مداربسته

این بخش از اجزای دوربین مداربسته برای راه اندازی دوربین ضروری نیستند بلکه به افزایش کارایی دوربین کمک می‌کنند.`

  • دستگاه UPS: این دستگاه برق اضطراری است که هنگام قطعی برق می‌تواند برق مورد نیاز دستگاه را تامین کند.
  • میکروفون: از میکروفون می‌توان برای تقویت صدای دریافتی توسط دوربین استفاده کرد. همچنین در بعضی دوربین‌ها که امکان ضبط صدا ندارد، استفاده از آن مفید است.

اجزای دوربین مداربسته

  • رک: رک یک محفظه و باکس در دار است که جنس آن فلزی بوده و برای قرار دادن دستگاه ضبط کننده تصاویر و سایر اتصالات آن استفاده می‌شود.
  • اسپلیتر و دستگاه تقویت کننده دوربین مداربسته: این دستگاه‌ها این امکان را فراهم می‌کنند که کابل‌ها در فاصله‌های طولانی تری قرار بگیرند.
  • مالتی پلکسر: این دستگاه امکان نمایش همزمان تصاویر چند دوربین مختلف را بر روی یک نمایشگر فراهم می‌کند.

اجزای دوربین مداربسته

اجزای دوربین مداربسته لوازمی هستند که با یک دیگر ترکیب می شوند و به عملکرد بهتر سیستم کمک می کنند. اجزای به کار رفته در دوربین مداربسته تحت شبکه (IP) و دوربین مداربسته آنالوگ با هم تفاوت دارند. برای خرید یک دوربین مداربسته مناسب، باید با قطعات مختلف دوربین و نحوه عملکرد آن ها آشنا باشید. در این مقاله قصد داریم به بررسی قطعات دوربین مداربسته بپردازیم و به شما بگوییم برای مجهز کردن یک محیط به دوربین مداربسته چه تجهیزاتی لازم است.