یکی از انواع دوربینهای مداربسته که عموما در فضاهای مسقف و داخل ساختمان استفاده میشود، دوربین دام است. این دوربین به دلیل امکانات و نیز قیمت مناسب یکی از پرکاربردترین دوربینهای مداربسته محسوب میشود.
هر چه آگاهی ما نسبت به موضوعات بیشتر باشد احساس کنترل و آرامش بیشتری در زندگی داریم.
آگاهی نسبت به اتفاقاتی که در زمان عدم حضورمان در محل کار و زندگیمان میافتد، نیز در ما حس امنیت ایجاد میکند. استفاده از دوربین مداربسته هم امکان آگاه شدن از اتفاقات را برای ما فراهم میکند، هم اینکه مشاهده زنده وقایع را برای ما امکان پذیر مینماید.
مثلا یک مادر با نصب دوربین مداربسته میتواند فرزندان خود را مشاهده کند و در لحظه از احوالات آنها با خبر شود. همین طور که یک مدیر کسب وکار ویک صاحب کارخانه با نصب دوربین میتواند از وقایع محل کسب و کار خود به صورت همزمان آگاه شود.
در ادامه در مورد خصوصیات و کاربردهای این دوربین صحبت خواهیم کرد و معایب و مزایای استفاده از آن را بیان خواهیم نمود.
آنچه میخوانید
معرفی دوربین دام
دوربین دام یکی از انواع دوربینهای مداربسته میباشد که عموما در فضاهای داخلی و بر روی سقف کار گذاشته میشود. علت نام گذاری این دوربین، شکل ظاهری آن میباشد.
dome در انگلیسی به معنای گنبد بوده و چون این دوربین شکل گنبد است، به این اسم نامیده میشود.
جنس بدنه این دوربین مداربسته پلاستیک و گاها فلزی است که برای نصب بر روی سقف و استفاده در داخل ساختمان طراحی شده است. البته میتوان این دوربینها را با استفاده از پایه بر روی دیوار نصب کرد. همچنین برای نصب این دوربینها در فضای بیرون باید از محافظ دوربین استفاده کرد.
همانطور که گفتیم دوربین دام در دو نوع پلاستیکی و فلزی تولید میشود.
نوع پلاستیکی آن بیشتر مناسب فضاهای غیر صنعتی مانند فضاهای اداری، تجاری یا مسکونی است که بهتر است در محیطهای داخلی استفاده شود. چرا که جنس بدنه آن در برابر شرایط آب و هوایی نامناسب مقاوم نیست. اما نوع دیگری از دوربینهای دام را که جنس فلزی و ضد آب دارند و در برابر ضربه مقاومتر هستند، میتوان در فضای بیرون نصب کرد. اما همانطور که گفته شد بهتر است از محافظ استفاده کرد.
این دوربین مداربسته از نظر تکنولوژی بر دو نوع آنالوگ HD و IP یا تحت شبکه است که کاربر براساس نیاز خود میتواند هر کدام را انتخاب کند. دوربین دام قابلیت چرخش ندارد و باید طوری تنظیم شود که لنز دوربین بیشترین میدان دید را در بر بگیرد. البته نوع دیگری از این دوربین به نام اسپید دام وجود دارد که قابلیت چرخش 360 درجه افقی و 90 درجه عمودی را دارا میباشد. این نوع دوربین با دوربین دام معمولی تفاوت دارد. در ادامه ما خصوصیات و ویژگیهای دوربین دام معمولی را بیان خواهیم کرد.
ویژگیها: کیفیت تصویر، دید در شب و نوع لنز
ویژگیهای مهم و اساسی دوربین مداربسته دام، عبارت است از کیفیت تصویر، دید در شب و نوع لنز که هنگام خرید باید به این موارد توجه کرد.
- کیفیت تصویر
منظور از کیفیت تصویر در دوربین مداربسته وضوح و تفکیک پذیری تصویر نهایی است. هرچه تصویر ارائه شده وضوح بیشتری داشته باشد و اجزای آن به سادگی از هم قابل تشخیص باشند، کیفیت تصویر بالاتر است. کیفیت تصویر در دوربین مداربسته براساس مگاپیکسل تعیین میشود. هر چه تعداد پیکسل دوربین بالاتر باشد، کیفیت تصویر نهایی نیز بالاتر است. دوربینهای مداربسته دام دارای کیفیت 1 تا 8 مگاپیکسل میباشد.
- دید در شب
در طول شب منابع نور محدودتر بوده و منابع نور مصنوعی اکثرا خاموش میباشند.
از طرفی نمیتوان از نور سفید به عنوان منبع نور در کنار دوربین استفاده کرد، چرا که جلب توجه میکند.
بنابراین برای حل این مشکل از امواج نور IR در دوربین مداربسته برای ثبت تصاویر در شب استفاده میشود. البته امروزه از تکنولوژِی جدید EXIR استفاده میشود که نسبت به تکنولوژی IR کیفیت تصاویر آن بالاتر است. همه انواع دوربین دام به تکنولوژی دید در شب مجهز میباشد و بعضی از آنها از تکنولوژی EXIR استفاده میکنند.
- نوع لنز
نوع لنز نیز در کیفیت تصاویر دوربین مداربسته تاثیر زیادی دارد. همچنین لنز زاویه دید دوربین را تنظیم کرده و نور را از محیط به حسگر انتقال میدهد. فاصله کانونی و عدد دیافراگم نقش مهمی در کیفیت لنزها دارند. فاصله کانونی، زاویه دید لنز را تعیین میکند و به فاصله مرکز اپتیکی تا سنسور لنز گفته میشود و براساس میلیمتر محاسبه میشود. فاصله کانونی کمتر زاویه دید بیشتر و عریضتری را در اختیار ما میگذارد.
از نظر نوع لنز دوربین مداربسته دام به دو گروه لنز ثابت و لنز وریفوکال تقسیم میشود.
هر دو این لنزها با فاصلههای کانونی متعددی تولید میشوند و براساس فاصله کانونی، زاویه دید متفاوتی را در اختیار میگذارند. لنز ثابت یک فاصله کانونی مشخص دارد که تغییر نمیکند و در این لنز امکان زوم کردن وجود ندارد. یعنی عدد دیافراگم آن ثابت است.
در این نوع لنز فاصله کانونی کمتر تصاویر عریضتری را نمایش میدهد. لنز وریفوکال دارای دو عدد دیافراگم است که دو نوع فاصله کانونی را تعیین میکند. این نوع لنز امکان زوم کردن دارد.
انواع دوربین دام
دوربین دام را میتوان بر پایه تکنولوژی و شکل ظاهری تقسیم بندی کرد.
از نظر تکنولوژی دوربین دام به دو دسته آنالوگ HD و تحت شبکه یا همان IP تقسیم میشود.
در دوربین آنالوگ HD اطلاعات از طریق کابل کواکسیال انتقال داده میشوند.
این نوع دوربینها به سادگی قابل نصب بوده و قیمت مناسبتری دارند. اما دوربین تحت شبکه یا IP از طریق کابل شبکه یا به صورت وای فای به دستگاه پردازنده یا مانیتور متصل میشود و کیفیت تصاویر آن بهتر است. دوربینهای آنالوگHD برای نصب و راه اندازی به کابل برق، کابل کواکسیال و دستگاه دی وی آر نیاز دارند.
اما دوربین مداربسته مجهز به IP به تجهیزات شبکه مانند کابل شبکه، سوئیچ، پورت و مانند آن برای راه اندازی نیازمند است. اما دوربین IP امکاناتی مانند پردازش بهتر تصاویر، ارسال هشدار و زوم قوی را دارا میباشد.
اما دوربین IP نیاز به مراقبت و سرویسهای پیوسته دارد. همانطور که گفتیم برای اتصال دوربین آنالوگ HD به دستگاه به کابل کواکسیال نیاز است. بنابراین استفاده از این نوع دوربین در فضاهای بزرگ مانند کارخانه و مراکز اداری به صرف نیست. زیرا داخل این کابلها از مس استفاده شده است و در متراژ بالا باعث بالا رفتن قیمت میشود.
بنابراین باید براساس کاربرد و هدفی که از نصب دوربین مداربسته داریم، نوع دوربین مورد نیاز خود را انتخاب کنیم.
از نظر شکل ظاهری دوربین دام به دو دسته تقسیم میشود. دسته اول دوربینهایی هستند که کاور شیشهای دارند. دسته دوم دوربینهایی که فاقد این کاور شیشهای هستند و Turret نامیده میشوند.
کاربردها
همانطور که گفته شد دوربین دام به دلیل جنس بدنه و نیز شکل ظاهری بیشتر در محیطهای سقف دار استفاده میشود. از این دوربین میتوان هتلها، ساختمانهای مسکونی و اداری، پاساژها و هر محیط سقف داری استفاده کرد. کاربرد این دوربین بیشتر غیر صنعتی است اما میتوان با نصب پایه و قرار دادن محافظ در محیط کارخانه نیز از آن استفاده کرد. برای محیط اداری و کارخانهای که نیاز به شمارش رفت و آمد افراد و تصاویر با کیفیت بهتر میباشد، عموما از نوع IP استفاده میشود.
معایب و مزایا
دوربین مداربسته دام مزایایی دارد که باعث استقبال گسترده برای استفاده از این دوربین شده است. در ادامه تعدادی از این مزایا را بیان میکنیم.
- زاویه وسیع: هر یک از این دوربینها محدوده گستردهای را میتوانند پوشش بدهند. بنابراین با تعداد دوربینهای کمتر میتوان محوطه گستردهتری را پوشش داد.
- عدم جلب توجه: به دلیل کوچک بودن و نیز نصب بر روی سقف اغلب افراد متوجه این دوربین نمیشوند که در موارد حفاظتی بسیار کارگشاست.
- عدم امکان تشخیص جهت دوربین: چون این دوربینها داخل محفظه شیشهای قرار گرفتهاند نمیتوان جهت قرار گیری لنز را تشخیص داد.
- طول عمر بیشتر: به دلیل اینکه این دوربینها بر روی سقف نصب میشوند اغلب از ضربه و مانند آن در امان هستند. به همین دلیل طول عمر بیشتری را دارند.
این دوربینها معایبی هم دارند مانند اینکه میزان بازداری این دوربینها به دلیل عدم جلب توجه کم است. چون لنز این دوربینها کوچک است فاصله کمتری را پوشش میدهند. همچنین قابلیت چرخش ندارند که این موضوع تنظیم زاویه درست برای نصب این دوربینها را مشکل میکند.