در این مقاله سعی داریم به تفاوت انواع دوربین مداربسته و کاربرد های آنها مطالبی را بیان کنیم و شما را با این تفاوت ها آشنا سازیم. در ادامه با ما همراه باشید تا از از این تفاوت ها آگاه شوید.

تفاوت انواع دوربین مداربسته و کاربردهای آنها

سیستم های دوربین مداربسته دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام با توجه به نیازهای مشتریان طراحی شده و کاربردهای گوناگونی دارند. دسته بندی این سیستم ها را می توان به شکل های مختلفی بررسی کرد، اما به طور کلی گفته می شود که معمولا انواع دوربین مداربسته بر اساس طراحی بدنه، نوع فناوری به کار رفته در آنها، وضوح و کیفیت تصویر و نیز نوع لنز دسته بندی می شوند. برای اطلاع از تفاوت های هر کدام از این دسته بندی ها و ویژگی های اختصاصی آنها، به بررسی آنها می پردازیم و کاربردهای مختلف آنها را بیان می کنیم.

تفاوت انواع دوربین مداربسته و کاربردهای آنها

تفاوت انواع دوربین مداربسته از لحاظ طراحی بدنه

واقعیت این است که معمولا هر نوع دوربین مداربسته ای بر اساس کاربردی که دارد، دارای بدنه خاصی می باشد. یکی از انواع طراحی های بدنه که بر این این نوع دوربین ها به کار می رود و بسیار هم پرکاربرد می باشد، بدنه دام است. دام به معنای گنبدی شکل است. بدنه این نوع دوربین های گرد بوده و بیشتر به درد فضاهای داخلی می خورند که بتوان آنها را بر روی سقف نصب کرد. از مهم ترین ویژگی های این نوع دوربین داشتن بدنه ای از جنس پلاستیک است. اما باید دقت داشته باشید که گاهی اوقات، بر اساس خواسته و نیاز کاربر، جنس بدنه را از فلز طراحی می کنند.

دسته دیگری از انواع دوربین های مداربسته، دوربین هایی هستند که به آنها دوربین مداربسته بولت گفته می شود. شکل این نوع از دوربین ها چیزی شبیه گلوله یا لوله تفنگ هستند و به همین دلیل است که به آنها بولت به معنای گلوله گفته می شود. این نوع دوربین ها معمولا بر روی دیوارها نصب می شوند و به همین خاطر می توان به راحتی آنها را در فضاهای خارجی نصب نمود. دقت داشته باشید که در اغلب موارد جنس این نوع دوربین های مداربسته، از نوع فلز می باشد.

گروه سومی که برای دسته بندی انواع سیستم مداربسته بر اساس طراحی بدنه به کار می روند، گروهی هستند که با نام باکس شناخته می شوند. دوربین های گروه باکس بیشتر به درد مصارف صنعتی می خورند. این نوع دوربین ها بسیار حرفه ای می باشند و به همین دلیل از آنها برای فضاهایی مثل فضای بانک ها، کارخانه ها و غیره استفاده می کنند. نکته مهم در مورد انواع دوربین مداربسته باکس آن است که این نوع تجهیزات معمولا بدون لنز هستند. بنابراین در صورت نیاز به لنز، باید آن را به صورت جداگانه تهیه کرد.

تفاوت انواع دوربین مداربسته

سایر دسته بندی دوربین ها بر اساس بدنه

به جز دسته بندی هایی که گفته شد، چهار دسته بندی اصلی دیگر نیز بر اساس طراحی بدنه وجود دارند که می توان انواع دوربین مداربسته را بر پایه آنها تقسیم بندی کرد. یکی از این دسته بندی ها، دسته بندی است که با نام اسپیددام شناخته می شود. شکل ظاهری این نوع دوربین ها بسیار خاص است و بر همین اساس نام های دیگری با نام های دیگری نیز شناخته می شوند. دوربین های گردان، دوربین های چرخان، دوربین های فست دام، دوربین های PTZ و غیره از جمله این نام ها هستند.

ویژگی اصلی این نوع دوربین مداربسته بالا بودن توان بزرگنمایی، قابلیت برنامه ریزی برای انجام وظایف دوربین، امکان چرخش و غیره می باشد. البته این نوع دوربین ها همیشه به حضور یک اپراتور نیازمند هستند.

دوربین های کیوب، نوعی از دوربین های مداربسته هستند که بسیار ظریف بوده و بدنه آنها مقاومت چندانی ندارد. این نوع دوربین ها معمولا به صورت خانگی و یا اداری استفاده می شوند و بدنه آنها به شکل مستطیل طراحی شده است.

دوربین مداربسته پین هول، نوعی دوربین مخفی است و می توان آن را به گونه ای نصب کرد که قابل دیدن نباشد. ابعاد این دوربین بسیار کوچک است به نوعی که به آن دوربین مداربسته مینیاتوری هم گفته می شود.

در نهایت دوربین های فیش آی هستند که توانایی ضبط تصاویر با زاویه 180 درجه را دارند. معمولا از این نوع دوربین ها در فضاهای داخلی استفاده می کنند که سقف بلندی داشته باشند.

تفاوت انواع دوربین مداربسته از لحاظ فناوری به کار رفته در آنها

دوربین های مداربسته از لحاظ نوع فناوری که در آنها به کار رفته است، به دو گروه اصلی تقسیم می شوند؛ دوربین هایی که تحت شبکه عمل می کنند و دوربین های آنالوگ.

در دوربین مداربسته تحت شبکه یا دیجیتال، اطلاعات و تصاویر بر بستری از شبکه منتقل می شوند. نصب این نوع دوربین ها آسان است، ضمن اینکه کار کردن با آنها نیز کار ساده ای است. به خاطر عدم نیاز این نوع سیستم ها به کابل کشی های پرهزینه، می توان با استفاده از آنها موجب کاهش هزینه ها شد.

از طرف دیگر برخی از انواع سیستم های دوربین مداربسته هستند که بر اساس فناوری آنالوگ HD عمل می کنند. این نوع دوربین ها گاهی با نام دوربین های توربو هم خوانده می شوند. این نوع محصولات از فناوری HDTVI بهره مند هستند و بر اساس بستر آنالوگ به انتقال اطلاعات و تصاویر می پردازند. در این نوع سیستم حتما از کابل کواکسیال استفاده می شود. نکته مهمی که بد نیست در مورد این نوع دوربین ها بدانید آن است که معمولا کیفیت تصاویر در آنها بسیار بالاست. این امر به خاطر استفاده از روش فشرده سازی تصویر قبل از ارسال است.

انواع دوربین مداربسته

تفاوت دوربین ها از لحاظ وضوح و کیفیت تصویر

واقعیت این است که انواع سیستم های دوربین مداربسته را می توان بر اساس میزان کیفیت، شفافیت، وضوح و در واقع رزولوشن آنها تقسیم بندی کرد. کیفیت تصاویر معمولا بر اساس مگاپیکسل تعیین می شود. به عبارت دیگر هر چقدر میزان مگاپیکسل بیشتر باشد، تصویری که توسط دوربین مداربسته ارائه می شود، دارای کیفیت بالاتری خواهد بود.

دقت داشته باشید که مگاپیکسل در واقع واحدی است که نشان می دهد دوربین تا چه حد توانایی و قابلیت نشان دادن جزییات هر تصویر را دارد. معنای این سخن آن است که هرچقدر میزان مگاپیکسل بیشتر باشد، توانایی و قدرت دوربین در نشان دادن جزییات تصویرها بیشتر خواهد بود.

در یک ارزیابی کلی می توان گفت که در حال حاضر دوربین های مداربسته ای که به صورت دیجیتال و تحت شبکه عمل می کنند، تا 12 مگاپیکسل ارائه می کنند. این میزنا در دوربین های آنالوگ HD حدود 8 مگاپیکسل است.

تفاوت دوربین ها از لحاظ نوع لنز

هر دوربین مداربسته را می توان از لحاظ مدل لنزی که در آن به کار رفته است، در سه دسته اصلی قرار داد. برخی از دوربین ها از لنزهای ثابت بهره مند می باشند. این نوع لنزها که به آنها لنزهای FIX نیز گفته می شود، معمولا به گونه ای طراحی می شوند که فاصله کانونی ثابتی داشته باشند. همین طراحی باعث می شود که پس از نصب دوربین امکان تغییر زاویه دید دوربین وجود نداشته باشد. معمولا این نوع دوربین مداربسته، نسبت به سایر انواع مدل های دیگر ارزان تر است. ضمن اینکه از آنها در مکان هایی استفاده می کنند که چندان حساسیتی نداشته و نیاز به تغییر زاویه در آنها نباشد.

تفاوت انواع دوربین مداربسته و کاربردهای آنها چیست؟

یکی دیگر از انواع لنزهای موجود در بازار، لنزهای متغیر هستند. این نوع لنزها به گونه ای طراحی می شوند که بتوان فاصله کانونی لنز را تغییر داد. ضمن اینکه امکان تنظیم فوکوس نیز در آنها وجود دارد. به این ترتیب حتی اگر دوربین سر جای خود نصب و فیکس شود، باز هم امکان تغییر زاویه دید آن وجود خواهد داشت. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که معمولا تغییر زاویه دید دوربین مداربسته با لنز varifocal به صورت دستی تغییر می کند.

در نهایت دوربین مداربسته ای که در آن از لنزهای متغیر موتورایز استفاده می کنند. در یک نگاه کلی می توان گفت که ساختار و طراحی این نوع لنزها شبیه لنزهای متغیر است. اما تفاوت اصلی میان آنها عدم تغییر فاصله کانونی لنز به صورت دستی است. این کار در لنزهای varifocal motorized با کمک موتوری انجام می شود که برای لنز طراحی شده است. امکان تغییر زاویه و نیز فوکوس خودکار برای چنین نوع لنزی در نظر گرفته شده است. دقت داشته باشید که این نوع دوربین های مداربسته، نسبت به سایر انواع دیگر بسیار گران تر هستند.