چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته یکی از سنسورهای قدرتمند تصویر است که کمپانی سونی به بازار عرضه کرده است. این سنسور نسبت به نور دارای حساسیت بالایی می باشد. اما مهم ترین ویژگی آن حساسیت فوق العاده ای است که نسبت به نور مادون قرمز از خود نشان می دهد. به همین دلیل است که از این سنسور در انواع دوربین هایی استفاده می کنند که دارای قابلیت دید در شب باشند.

چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته

تصویر یک

معرفی چیپ تصویر دوربین مداربسته 

واقعیت این است که چیپ تصویر یکی از مهم ترین قطعات سخت افزاری سیستم های مداربسته است. این چیپ در واقع نوعی مدار الکترونیکی است که می تواند تصاویر را به اطلاعات دیجیتال تبدیل کند. تعداد پیکسل های این سنسور کاملا مشخص و از پیش تعیین شده است و به گونه ای چیده شده اند که مشخص باشند. این پیکسل ها میزان تفکیک پذیری چیپ را نشان می دهند.

به عبارت بسیار ساده اگر یک چیپ تصویر در دوربین مداربسته یک مگاپیکسل باشد، به این معناست که این چیپ دارای یک میلیون پیکسل است. این پیکسل در یک قطعه مستطیل شکل قرار گرفته اند که عرض آن 720 و طول آن 1024 پیکسل را تشکیل می دهند.

نحوه کارکرد چیپ تصویر CCD در دوربین مداربسته

به طور کلی در هنگام ثبت و ضبط تصویر، نور باید از لنز دوربین رد شده و به سنسور تصویر برخورد کند. پیکسل های موجود در این سنسور میزان نور دریافتی را ثبت کرده و آن را تبدیل به الکترون می کنند. در ادامه این الکترون ها نیز تبدیل به ولتاژ خواهند شد.

اگر نوع دوربینی که برای ثبت تصاویر استفاده می شود، آنالوگ باشد، دوربین دارای نوعی تقویت کننده است. این تقویت کننده ولتاژ به دست آمده را تبدیل به سیگنال استاندارد کرده و آن را به عنوان خروجی دوربین در نظر می گیرد. اما اگر دوربین از نوع دیجیتال باشد، مبدلی در آن وجود دارد که به آن مبدل A/D گفته می شود. این مبدل سیگنال را به اطلاعات دیجیتال تبدیل می کند.

چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته

واقعیت این است که کمپانی سونی چیپ تصویر EX-View در دوربین مدار بسته خود را با فناوری منحصر به فردی به بازار عرضه کرده است. این فناوری کاملا به صورت اختصاصی طراحی شده است و این امکان را برای دوربین فراهم می آورد که فتودیودها کارایی بیشتری برای تبدیل فوتون به الکترون داشته باشند. به طور کلی فتودیود نوعی شناساگر نوری است که قابلیت تبدیل انرژی نوری به جریان الکتریکی را دارد. اندازه هر فتودیود برابر با یک پیکسل در تصویر می باشد. هر کدام از آنها دارای یک عدد لنز میکروسکوپی هستند که با کمک آن می توانند نور را دریافت کرده و آن را متمرکز نمایند.

چیپ تصویر EX-View

تصویر دو

بسیار مهم است که بدانیم ساختار فناوری فتودیودها به گونه ای طراحی شده است که موجب افزایش حساسیت چیپ تصویر EX-View در دوربین مدار بسته نسبت به نور شود. این امر در مقایسه با سایر CCD های کمپانی سونی بیشتر است، به گونه ای که این چیپ تصویری تا دو برابر بیشتر از سایر CCD ها نسبت به نور مرئی حساس می باشد. این میزان نسبت به نور مادون قرمز تا چهار برابر افزایش پیدا می کند. این میزان حدود  800 تا 900 نانومتر است و باعث می شود که وقتی چراغ های مادون قرمز در تصویر روشن باشند، نویز کمتری بر روی تصویر ثبت شود. به این ترتیب می توان برد دید دوربین مداربسته در هنگام شب را بهینه سازی کرد.

البته باید به این نکته هم توجه داشته باشید که سایر CCD ها معمولا وزن کمتری نسبت به چیپ تصویر EX-View دارند. از طرف دیگر نرخ لوکس در این CCD نسبت به CCD های مدل SONY Super HAD تا دو برابر بیشتر می باشد. همه این ویژگی ها باعث می شوند که این چیپ تصویر تبدیل به یکی از بهترین و قدرتمندترین سنسورهای تصویر موجود در بازار شود.

کاربردهای اصلی چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته

شاید بتوان گفت مهم ترین و اصلی ترین کاربرد چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته، استفاده از آن در محیط های باز است. در واقع در چنین محیط هایی نمی توان کنترل کافی و مناسب بر روی نور محیط داشت. به همین دلیل چیپ تصویر EX-View می تواند با استفاده از فناوری های پیچیده و پیشرفته ای که در آن به کار رفته است، بهترین گزینه موجود برای ثبت و ضبط تصاویر باکیفیت و شفاف باشد.

از طرف دیگر، یکی از مهم ترین مکان هایی که به دوربین های مداربسته دارای سنسور EX-View نیاز دارند، کارخانه ها هستند. معمولا در قسمت های مختلف فضای کارخانه ای دوربین های مداربسته ای نصب شده اند که همگی به سیستم اصلی و اتاق مدیریت اطلاعات متصل هستند. در این گونه فضاهایی معمولا میزان نور در هنگام شب بسیار کم است. بنابراین کاربران برای رفع نیاز خود به تصاویر واضح و روشن، به چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته احتیاج دارند.

یکی دیگر از مهم ترین کاربرد دوربین های مداربسته ای که دارای چیپ تصویر EX-View می باشند، بهره گرفتن از آن در فضاهایی بسیار تاریک است. در چنین فضاهایی معمولا از نور مادون قرمز IR برای ثبت تصاویر استفاده می کنند. حساسیت این نوع سنسور به نور مادون قرمز موجب می شود که بتوان با فناوری پیشرفته به کار رفته در آن بتوان بهترین تصاویر ممکن را ثبت و ضبط نمود.

EX-View در دوربین مداربسته

تصویر سه

یک نکته مهم

بد نیست به این نکته مهم توجه داشته باشید که در دوربین های مداربسته ای که از سنسور CCD بهره مند می باشند، نوع این سنسور تفاوتی در رزولوشن و وضوح تصویر ایجاد نمی کند. در واقع شما، به عنوان کاربر این محصول نباید چنین توقعی از آن داشته باشید. بگذارید موضوع را با یک مثال برایتان شرح دهیم. ممکن است شما دارای یک دوربین مداربسته باشید که از CCD معمولی استفاده می کند و تصاویر مورد نظر شما را به خوبی ثبت می کند. همزمان با استفاده از چیپ تصویر EX-View در دوربین مداربسته دیگری، همان تصاویر را ثبت و ضبط کنید. با بررسی تصاویر نهایی متوجه خواهید شد که جزییات ثبت شده، کاملا یکسان هستند و تفاوت چندانی با هم ندارند.

تنها تفاوتی که حتما در تصاویر متوجه آن خواهید شد، آن است که دوربین مداربسته ای که از چیپ تصویر EX-View برخوردار است، تصویری را ثبت کرده است که نویز کمتری دارد. به عبارت دیگر این نوع سنسور به خاطر حساسیت بالایی که نسبت به نور دارد، در هنگام ثبت تصویر در محیط های تاریک نویز کمتری بر روی تصویر ایجاد خواهد کرد.

چیپ تصویر در دوربین مداربسته

تصویر چهار

نکاتی درباره نحوه تقسیم بندی CCD ها

به طور کلی CCD ها دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام از آنها بر اساس وِیژگی های خاصی در دسته و گروه های متفاوت قرار می گیرند.

اولین دسته بندی CCD ها بر اساس رزولوشن یا تفکیک پذیری آنها انجام می گیرد. دقت داشته باشید که این مهم ترین خصوصیتی است که می توان برای یک CCD در نظر گرفت. معمولا این تفکیک پذیری بر روی کاتالوگ هر محصول درج می شود و می توان به این وسیله آن را شناسایی کرد.

دومین دسته بندی نیز مربوط به دومین خصوصیت مهم هر CCD می باشد که عبارت است از اندازه و سایز قطعه. معمولا CCD ها در اندازه های مختلف طراحی و تولید می شوند و بنابراین کاربران باید حتما در هنگام انتخاب لنز دوربین خود به سایز CCD آن دقت کنند. در غیر این صورت با مشکل اساسی روبرو خواهند شد.

سومین روشی با استفاده از آن به تقسیم بندی انواع CCD ها می پردازند، تولید کننده آنهاست. در حال حاضر مهم ترین کمپانی هایی که به تولید CCD مشغول هستند، کمپانی های سونی و شارپ می باشند. البته شرکت ها و کارخانه های بزرگ دیگری هم وجود دارند که محصولات اختصاصی خود را برای سیستم های دوربین مداربسته طراحی و تولید می کنند.

در نهایت نیز سری و نوع CCD که از طریق کمپانی تولید کننده تعیین می شود، از جمله روش های تقسیم بندی آنهاست. کمپانی سونی هر کدام از محصولات خود را در سری های مختلفی دسته بندی می کند تا به این ترتیب آنها را از یکدیگر تفکیک کند.