در برخی از صنایع مانند معادن زغال سنگ، سکوهای استخراج نفت، کارخانه‌های مواد شیمیایی، کارخانه‌های نساجی و غیره در طول فرآیند تولید، گاز، بخار یا ذرات قابل انفجار ایجاد می‌شود. به مکان‌های تولید صنایع فوق، اماکن پرخطر مستعد انفجار می‌گویند. در صورت وجود سه عامل در این محیط‌ها، انفجار رخ می‌دهد:

  • گرما (حرارت، جرقه برقی، نوسان الکتریکی و …)
  • سوخت (گاز منفجره یا گردوغبار)
  • اکسیژن

explosion-proof-cctv

هنگامی که این سه عامل در کنار هم قرار گیرند و مخلوط اکسیژن و سوخت به سطح بالایی برسد، وقوع انفجار اجتناب ناپذیر است. بنابراین طراحی و استفاده از محصولات نظارتی باید مطابق قوانین و استانداردها باشد تا مطمئن شویم که باعث وقوع انفجار نمی‌شوند.

نصب دوربین‌های ضدانفجار در اماکنی که مستعد انفجار هستند، ضروری است. با وجود دستگاه‌های نظارتی افراد کمتر در معرض ترکیبات فرار و قسمت‌های خطرناک تاسیسات، مانند دالان‌های دراز، مخازن و نقاط ورود/خروج فضاهای بسته و تحت فشار قرار می‌گیرند.

برای سرپرستان کارخانه‌ها، دوربین‌های ضد انفجار حکم یک جفت چشم اضافه را دارند که هرگز خسته نمی‌شوند، همیشه روشن هستند و وظایف نظارتی را بدون خطا انجام می‌دهند.

این ویژگی‌ها به بهره‌وری بیشتر عملیات در سایت کمک کرده و موجب آرامش خاطر افرادی می‌شود که در خط مقدم عملیات قرار دارند از جوشکاری و بازرسی گرفته تا نصب تجهیزات در مناطق دور از دسترس ساختمان.

آشنایی با دوربین ضد انفجار

explosion-proof-cctv

دوربین ضد انفجار دستگاهیClass-rated  است که توسط مواد غیرقابل اشتعال محافظت می‌شود و مانع از ورود انفجار به داخل دوربین می‌شود. برای اطمینان، دستگاه معمولاً با یک محفظه فولادی ضدزنگ یا آلومینیوم بدون مس محافظت می‌شود که برای حفاظت در برابر عناصر بیرونی مثل پاچش آب، رطوبت، خوردگی، روغن، گردوغبار و تشکیل یخ خارجی دارای رتبه‌بندی NEMA است.

کاربرد دوربین‌های ضد انفجار بسیار متفاوت است، می‌توان از این دوربین‌ها به عنوان یک دستگاه نظارتی دائمی که بر روی دیوار یا سقف نصب می‌شود یا به صورت دستی و قابل‌حمل استفاده کرد. صرف نظر از کاربرد آن، عملکرد اصلی این دوربین‌ها ایجاد تصاویر واضح از منطقه مورد نظر است.

5 استاندارد دوربین های ضد انفجار

دوربین‌های ضد انفجار در محیط‌های پرخطر بسیار کاربردی هستند. ساختار خاص آن‌ها مانع از آتش‌سوزی و انفجار اجزای الکتریکی می‌شود و برای فیلم‌برداری حتی در مناطقی که احتمال انفجار در آنجا بالاست، مناسب هستند. با مشاهده دوربین مدار بسته ضد انفجار می‌توانید تیم‌های نجات را بسیج کنید، همچنین این دوربین‌ها شواهد ارزشمندی برای تسهیل تحقیقات و مطالبات بیمه پس از آتش‌سوزی، در اختیار شما قرار می‌دهند.

اگر قصد خرید دوربین ضد انفجار را دارید، دقت کنید که استانداردهای زیر را داشته باشد:

  1. محفظه یا روکش ضد انفجار:

مکانیسم محفظه‌های دوربین ضد انفجار دوگانه است. از یک طرف، از مواد مقاوم مانند پلی استر فایبرگلس، آلومینیوم یا فولاد ضد زنگ ساخته شده‌اند. از طرف دیگر، محفظه دارای ویژگی‌هایی است که گازهای قابل احتراق را پاکسازی کرده و از ورود آن‌ها به محفظه جلوگیری می‌کند.

بدین منظور دقت کنید که دستگاه دارای استاندارد IP66 باشد، زیرا این بدان معناست که بدنه محافظت کامل در برابر گردوغبار و ذرات مشابه دارد.

  1. سیستم نصب ضد انفجار

یک دوربین ضد انفجار معمولاً به براکت‌هایی که به هم جوش داده شده‌اند متکی است. این براکت‌ها می‌توانند تا پنج برابر وزن دوربین را تحمل کنند و از سرنگونی آن در لحظات حساس جلوگیری کنند.

برای محافظت از سیم‌کشی، سیم‌ها از داخل یک لوله مقاوم در برابر انفجار عبور می‌کنند و به جعبه برق متصل می‌شوند و یک سیستم نصب با طراحی مناسب و ضد انفجار پدید می‌آورند.

  1. سیستم موقعیت‌یابی حلقه بسته (Closed-loop)

کوچکترین انحراف در موقعیت اصلی دوربین مدار بسته، می‌تواند در تضمین اینکه همه اتفاقاتی که در مناطق پرخطر رخ می‌دهد در فیلم ضبط خواهد شد یا نه، تفاوت ایجاد کند. سیستم‌های موقعیت‌یابی حلقه بسته هوشمند در دوربین‌های ضد حریق و ضد انفجار کاربرد بسیار خوبی دارند، زیرا این دوربین‌ها طوری تنظیم شده‌اند که بدون هیچ تاخیری به زاویه مشخص شده بازگردند.

  1. پنجره مشاهده شیشه‌ای آب‌دیده با شیشه پاک‌کن اختیاری

در مناطقی که شعله‌ها یا مایعات محیط اطراف را تار می‌کنند، برای گرفتن بهترین تصویر ممکن، به مواد باکیفیت بالا مانند شیشه آبدیده و شیشه پاک‌کن بر روی پنجره مشاهده دوربین نیاز است.

شیشه آبدیده می‌تواند فشار فوق‌العاده‌ای را (حداقل 10.000 پوند بر اینچ مربع) تحمل کند، بنابراین به راحتی نمی‌شکند. شیشه پاک‌کن عملکردی مشابه برف پاک‌کن اتومبیل دارد و باعث می‌شود که دوربین‌های ضدانفجار تصاویر باکیفیتی ثبت کنند.

  1. گرمکن داخلی

به دلایل مختلف، رطوبت در اطراف لنز جمع می‌شود. دوربین‌های غیراستاندارد ممکن است دارای لنزهایی باشند که به درستی مهروموم نشده‌اند. لنزهایی آب بندی معیوبی دارند، تصاویر واضحی ثبت نمی‌کنند چه برسد به اینکه از ورود رطوبت به داخل دوربین جلوگیری کنند. دمای شدید در محیط‌های خطرناک نیز می‌تواند باعث ایجاد میعان شود.

در دوربین های ضد انفجار، مه گرفتگی یا میعان روی لنز، به دلیل وجود سخت‌افزارهای هوشمند مانند گرمکن داخلی یا دمنده هرگز مشکلی ایجاد نمی‌کند. این مکانیزم‌ها با دفع رطوبت به تنظیم دمای داخلی دوربین امنیتی شما کمک می‌کنند.

مزایای دوربین مدار بسته ضد انفجار

  • کیفیت تصویر فوق‌العاده
  • امکان دسترسی از راه دور
  • استحکام بالا
  • قابلیت اعتماد بالا
  • حداقل‌سازی فضای ذخیره‌سازی و پهنای باند
  • نظارت مداوم و 24ساعته
  • ویژگی‌های هوشمند و کمک به تصمیم‌گیری هوشمند در خصوص عملیات و تخصیص منابع

مناطق پرخطر کدام‌اند؟

explosion-proof-cctv

کارخانه‌های نفت و گاز، پالایشگاه‌های قند و کارخانه‌های فرآوری مواد غذایی و شیمیایی از جمله مکان‌های خطرناک محسوب می‌شوند زیرا دارای عناصر قابل اشتعالی هستند که می‌توانند باعث آتش‌سوزی یا انفجار شوند. یک منطقه یا مکان خطرناک می‌تواند تحت سه طبقه‌بندی زیر قرار بگیرد:

  • طبقه 1: به مکان‌هایی اطلاق می‌شود که وجود مقادیر کافی گازهای قابل اشتعال یا بخار در هوا می‌تواند منجر به انفجار شوند. هیدروژن، متان و بنزین نمونه‌های رایج هستند.
  • طبقه 2: این نوع مکان‌ها به دلیل وجود ابرهای گردوغبار قابل احتراق، خطرناک هستند، درست مانند آنچه باعث انفجار در کارخانه قند در گرجستان شد.
  • طبقه 3: این مکان‌ها به دلیل وجود الیاف آتش‌زا خطرناک هستند.

مشاغل فعال در صنایع خطرناک باید استانداردهای ایمنی مثل گواهینامه‌های  ATEX و IECEx  را داشته باشند. این گواهینامه‌ها تجهیزات صنعتی را مورد آزمایش قرار می‌دهند تا مطمئن شوند که در محیط‌های انفجاری به درستی کار می‌کنند.

قبل از خرید به چه نکاتی توجه کنیم؟

دقیقاً چه چیزی باعث می‌شود دوربین‌ها ضد انفجار شوند؟ با توجه به مطالبی که بیان کردیم، دوربین‌های ضد انفجار معمولاً دارای رتبه‌بندی کلاس (class-rated) هستند، با مواد غیرقابل انفجار محافظت می‌شوند، امکان انفجار در داخل دستگاه وجود ندارد، محفظه‌ای از جنس آلومینیوم یا فولاد ضدزنگ دارند و و برای عناصر فضای باز دارای رتبه‌بندی NEMA هستند. هنگام انتخاب دوربین ضد انفجار، نکات خاصی نیز باید در نظر گرفته شود این موارد شامل مدل دوربین مثلاً مدل گلوله‌ای، گنبدی یا PTZ و همچنین لوازم جانبی می‌شود.

نوع دوربین‌های ضد انفجاری که انتخاب می‌کنید به نوع نظارتی که باید انجام دهید بستگی دارد. دوربین‌های گنبدی یا گلوله‌ای ضد انفجار گزینه‌های مناسبی برای نظارت عمومی هستند. دوربین‌های PTZ امکانات بیشتری را برای مانیتورینگ و پایش ارائه می‌دهند که زمینه دید بیشتری را فراهم می‌کند و عملکرد دوربین افزایش می‌دهد. همچنین خوب است بدانید که آیا دوربین از استانداردهای خاصی پیروی می‌کند و دارای گواهینامه‌های ضد انفجار هست یا خیر.