یکی از گزینه های مهمی که در هنگام نصب و راه اندازی انواع سیستم های مداربسته باید با آن آشنایی داشته باشیم، نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio است. این ویژگی در واقع به ما نشان می دهد که سیگنال تصویری که توسط دوربین دریافت می کنیم تا چه اندازه دچار نویز شده است. توجه داشته باشید که نویز داشتن تصویر موجب می شود کیفیت آن تا حد زیادی کاهش پیدا کند. به طور کلی هر چقدر میزان سیگنال نسبت به نویز بیشتر باشد، کیفیت تصویر افزایش بیشتری پیدا می کند. در این نوشته به بررسی این نکته و اهمیت آن در راه اندازی سیستم های مداربسته خواهیم پرداخت.

نویز چیست؟

در قدم اول باید با نویز و سیگنال و ویژگی های آنها آشنا باشیم تا بتوانیم نسبت این دو به یکدیگر را درک کنیم. به طور کلی در بررسی نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio، نویز بخشی از سیگنال های دریافتی در نظر گرفته می شود. این بخش به طور ناخواسته و اتفاقی وارد سیگنال مورد نظر می شود.

توجه داشته باشید که نویز موجب می شود رنگ و شکل تصویر در سیگنال تصویری دچار تغییر و اشکال شود. بنابراین وضوح و رزولوشن آن از بین خواهد رفت. باید به نکته مهمی در مورد نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio دقت داشته باشید. هر چقدر میزان سیگنال در این نسبت بیشتر باشد، نویزی که می تواند باعث اختلال در آن شود نیز قوی تر خواهد بود. زمانی می توان گفت تصویر قابل قبول بوده و دچار نویز نیست که اندازه سیگنال آن نسبت به میزان نویز تا حد مشخص شده ای بیشتر باشد.

یک نکته بسیار مهم

آنچه در مورد نویز باید بدانید آن است که نویز عامل بسیار مهم و تعیین کننده ای در شفافیت و رزولوشن تصاویر است. اما به غیر از این امر، باعث رخ دادن اتفاق دیگری نیز می شود. در واقع نویز نوعی بار اضافی است که به فرایند رمزگذاری اطلاعاتی که باید منتقل شوند، تحمیل می گردد. با وجود نویزها، حجم داده هایی که قرار است منتقل و یا ذخیره شوند، به طرز فوق العاده ای بیشتر خواهد شد. در نتیجه پهنای باندی که برای انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار می گیرد، هدر می رود. این امر در مورد فضایی که برای ذخیره سازی اطلاعات به کار برده می شود نیز صدق می کند.

میزان صحیح نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio

واقعیت این است که متخصصین در بررسی نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio متوجه شده اند که هر چقدر میزان این نسبت بیشتر باشد، کیفیت تصویرها بهتر خواهد بود. البته نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید آن است که این نسبت در دوربین های عادی حدود 50 دسی بل است. در واقع این میزان می تواند تصویر نسبتا خوبی را در این نوع دوربین ها به شما ارائه کند. اما در حال حاضر این نسبت در اکثر دوربین های دیجیتال و حرفه ای بیشتر شده است.

نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio

سیگنال چیست و چه می کند؟

سیگنال به کار رفته در سیستم های دوربین مداربسته، نوعی فناوری است که از طریق آن می توان اطلاعات را جابجا و منتقل کرد. سیگنالی که در یک سیستم مداربسته یکپارچه به کار می رود، برای دوربین ها و انواع تجهیزات مربوط به این سیستم باید یکسان باشد. در غیر این صورت عملکرد سیستم با اشکال روبرو خواهد شد. به همین ترتیب اگر نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio نیز بیشتر یا کمتر از حد مشخص شده باشد، تصاویر دریافتی از دوربین کیفیت مناسبی نخواهند داشت.

انواع سیگنال ها

در گذشته دو سیگنال اصلی PAL و NTSC مهم ترین سیگنال های موجود بودند. این دو سیگنال معمولا برای این استفاده می شد که بتوان امواج ویدئویی را به تلویزیون ها منتقل کرد. جالب است بدانید این دو سیگنال به چنان محبوبیتی رسیده بودند که معمولا همه دوربین های آنالوگ قدیمی نیز از آنها بهره مند می شدند. به این ترتیب با استفاده از آنها می توانستند دوربین ها را به تلویزیون متصل کرده و تصاویر آنها را مشاهده کنند. اما با گذشت زمان و پیشرفت فناوری های مربوط به تولید سیستم های دوربین مداربسته، محدودیت هایی که این دو سیگنال برای کاربران خود ایجاد می کردند، بیشتر به چشم آمدند. به این ترتیب متخصصین دست به کار شده و فناوری و استاندارد سیگنال های جدیدتر را ایجاد کردند. برخی از این استانداردها عبارتند از سیگنال های AHD، HDTVI و HDCVI.

استانداردهای به کار رفته برای دوربین های مداربسته هایک ویژن

در ابتدای کار هایک ویژن برای دوربین های آنالوگ خود از دو سیگنال محبوب PAL و NTSC استفاده می کرد. اما با گذشت زمان، این دوربین ها نیز پیشرفت کردند. امروز می توان با اطمینان ادعا کرد که دوربین های مداربسته آنالوگ این برند تبدیل به بهترین دوربین های آنالوگ جهان شده اند. بنابراین باید از بهترین و پیشرفته ترین فناوری ها برای سیگنال های آنها استفاده نمود. به این ترتیب هایک ویژن تصمیم گرفت برای این نوع دوربین ها از سیگنال HDTVI بهره بگیرد. این نوع سیگنال به دلیل مناسب بودن نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio در آن، موجب می شوند که کاربران به بالاترین رزولوشن های موجود دسترسی داشته باشند.

استانداردهای به کار رفته برای دوربین های مداربسته هایک ویژن

 

بد نیست این نکته را هم بدانید که دستگاه های ضبط DVR هایک ویژن که از بهترین فناوری ها بهره مند می باشند، نه تنها از سیگنال های HDTVI، بلکه از استانداردهای PAL و NTSC نیز پشتیبانی می کنند. به غیر از این ها، دستگاه های قدرتمند ضبط سیستم های دوربین مداربسته هایک ویژن به گونه ای طراحی شده اند که توانایی پشتیبانی از دوربین هایی با سیگنال های AHD را نیز داشته باشند. این امر موجب شده است تا این سیستم ها کاربرد فوق العاده منحصر به فرد و وسیعی داشته باشند.

میزان نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته هایک ویژن

واقعیت این است که در یک نوشته کوتاه نمی توان تک تک دوربین های هایک ویژن را بررسی کرده و میزان نسبت سیگنال به نویز را در آنها مشخص نمود. این امر به دلایل مختلفی، از جمله بهره مندی از فناوری های متفاوت و در نتیجه کاربردهای گوناگون سیستم های دوربین مداربسته این برند، متفاوت است. اما می توان به سادگی مدعی شده که تقریبا همه دوربین های مداربسته عادی این برند قدرتمند دارای نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio بیشتر از 60 دسی بل می باشند. اگر نیاز به اطلاعات دقیق تر دارید، توصیه ما آن است که به کاتالوگ دوربین مورد نظر خود مراجعه کنید. البته می توانید در این خصوص از فروشندگان دستگاه های دوربین مداربسته هایک ویژن نیز مشورت بگیرید.

سخن آخر

یکی از مهم ترین ویژگی های هر سیستم مداربسته، نسبت سیگنال به نویز در دوربین مداربسته یا S/N Ratio در آن است. این امر در مورد دوربین های هایک ویژن نیز صدق می کند. در واقع تفاوتی ندارد که این دوربین ها از نوع دوربین های آنالوگ هستند و یا دیجیتال. به هر حال متخصصان و طراحان این نوع سیستم های مداربسته در این شرکت تلاش خود را به کار گرفته اند تا بهترین و مناسب ترین میزان ممکن برای این نسبت را طراحی کنند.

نویز تصویر

تصویر چهار

از طرف دیگر، سیستم های دوربین مداربسته هایک ویژن به گونه ای طراحی و تولید شده اند که از بهترین و به روزترین فناوری های موجود در زمینه سیگنال ها برخوردار باشند. این امر موجب می شود که میزان نویز این نوع سیستم ها تا حد زیادی کاهش پیدا کند. کاهش پیدا کردن میزان نویز فقط به معنای افزایش کیفیت تصاویر دریافتی از دوربین نیست. بلکه به این معناست که میزان حجم بار اضافه اطلاعاتی که باید منتقل شوند و یا این که در قسمت ذخیره سازی اطلاعات، ذخیره شوند، تا حد زیادی کمتر خواهد شد. این امر به افزایش پهنای باند و فضای ذخیره سازی نیز کمک می کند.