اگر قصد خرید دوربین امنیتی جدیدی را دارید، احتمالاً در مشخصات دوربینها به اصطلاحات زوم دیجیتال و زوم اپتیکال برخوردهاید. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که زوم دیجیتال و زوم اپتیکال چیست؟ و چه تفاوتهایی دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی زوم اپتیکال بپردازیم. اما قبل از آن بگذارید در وهله اول توضیح دهیم که دوربینها چگونه میتوانند زوم کنند. از دو نوع مختلف لنز در دوربینها استفاده میشود که در صنعت استاندارد هستند: لنز ثابت و لنز واریفوکال (چندکانونه). احتمالاً با دوربینهایی که لنز ثابت دارند، آشنا هستید. آنها از سبک مرسوم point-and-shoot (نشانه بگیر و عکاسی کن) استفاده میکنند. اما دوربینهایی که لنز واریفوکال دارند قادر به تغییر مکانیکی فاصله کانونی لنز هستند. این تغییر مکانیکی لنز، امکان زوم را برای دوربینها فراهم میکند.
دوربینهای امنیتی دارای دو نوع زوم دیجیتالی و اپتیکال هستند. هنگام خرید دوربین امنیتی، به خاطر داشته باشید که ممکن است یکی از این دو نوع زوم یا هر دو را داشته باشد. اگر در مرحله تحقیق و بررسی هستید و برایتان سوال شده که کدام نوع زوم بهتر است، باید اولویتهای خود را در نظر بگیرید. مثلاً از خود بپرسید که لازم است دوربین چه چیزها یا نواحی را رصد کند. پاسخ به این سوالات به شما کمک میکند بفهمید کدام نوع زوم برای شما مناسب است.
زوم اپتیکال چیست؟
شما قبلاً از زوم اپتیکال استفاده کردهاید. هنگامیکه یک دوربین شکاری را میچرخانید، عملاً لنز را نزدیکتر به سنسور اپتیکال حرکت میدهید (در این مورد سنسور چشم شماست). زوم اپتیکال ویژگی منحصربهفرد دوربینهای دیجیتال کامپکت است. همچنین از آن به عنوان «زوم واقعی» نیز یاد میشود، زیرا فاصله کانونی و بزرگنمایی لنز را با کشیدن و جمع شدن فیزیکی لنز تغییر میدهد؛ درست مانند تلسکوپ و دوربینهای شکاری. این عمل بزرگنمایی معمولاً در داخل دوربین صورت میگیرد، اما اغلب صدایی شبیه به یک موتور کوچک میدهد. زوم اپتیکال میتواند یک جسم را دو تا 24 برابر اندازه واقعی خود بزرگ کند. دوربینهای دیجیتالی کامپکت و اکثر گوشیهای دوربیندار مجهز به سه برابر (3x) زوم اپتیکال هستند و برخی از دوربینهای دیجیتالی point-and-shoot تا ده برابر (10x) زوم اپتیکال دارند. یک دوربین دیجیتال که زوم اپتیکال سه برابری دارد میتواند یک شی را سه برابر بزرگتر از آنچه با چشم غیرمسلح به نظر میرسد، بزرگ کند.
همه لنزهای بزرگنمایی در دوربینهای فیلمبرداری و دوربینهای دیجیتال تک لنز بازتابی (DSLR) دارای زوم اپتیکال بوده و از خود لنز دوربین برای بزرگنمایی تصویر و اجسام دور استفاده میکنند.
دوربینهای عکاسی و لنزهای معمولی معمولاً از نظر فاصله کانونی شناخته میشوند (75 میلیمتر، 150 میلیمتر، 300 میلیمتر و غیره) اما دوربینهای امنیتی معمولاً زوم اپتیکال خود را با 4x، 8x، 10x و غیره نشان میدهند.
در بزرگنماییهای زیاد، تصاویر زوم اپتیکال وضوح خود را از دست میدهند؛ اگرچه این افت کیفیت به اندازه لنزهای زوم دیجیتال مشخص نیست.
انواع زوم اپتیکال
هنگام مقایسه مشخصات دوربینهای مختلف، احتمالاً با چند اصطلاح مختلف مواجه میشوید که همه آنها به نحوی به انواع مختلف زوم اپتیکال اشاره میکنند. درک این اصطلاحات و معنای واقعی آنها بسیار مهم است:
- لنزهای واریفوکال (چندکانونه)
با چرخاندن یک دستگیره، میتوانید دوربین مداربسته چندکانونه را به کار بیندازید. شما میتوانید سطح زوم را فقط به صورت شخصی و هنگامی که دوربین را از محفظه ضدآب آن خارج کردهاید تنظیم کنید.
- لنزهای واریفوکال موتوری
شما با کلیک روی دکمهای در NVR یا با استفاده از اپلیکیشنهای کنترلی، میتوانید از این لنزها استفاده کنید. امکان زوم در حالتی که دوربین در حال فیلمبرداری است، وجود دارد.
- لنزهای PTZ (Pan, Tilt, Zoom)
دوربینهای PTZ کاملاً موتوریزه شده هستند. میتوانید محل نشانهگیری دوربین و سطح زوم را تغییر دهید.
مزایای زوم اپتیکال
هدف اصلی داشتن یک دوربین با زوم اپتیکال، حذف پارازیتهای ناخواسته در عکسها و گرفتن عکسهای واضح و باکیفیت از اجسام است. با این حال، استفاده از ویژگی زوم اپتیکال مزایای دیگری نیز دارد.
- وضوح تصویر عالی
زوم اپتیکال هنگام بزرگنمایی تصویر رزولوشین را پایین نمیآورد، زیرا از عناصر شیشهای داخلی لنز استفاده میکند در نتیجه هنگام زوم برای ضبط یک موضوع خاص، کیفیت و وضوح تصاویر شما از بین نمیرود. شما میتوانید جزئیات کوچکتری مثل چهرهها و پلاکها را را از دورتر مشاهده کنید.
- استفاده آسان
راهانداختن زوم اپتیکال بسیار آسان بوده و برای فعال کردن نیازی به فشردن یک سری از دکمهها نیست، بلکه این دکمهها دوربین تعبیه شده و همیشه فعال هستند. علاوه بر این، لازم نیست نگران روشن و خاموش کردن زوم باشید. بیشتر زومهای اپتیکال با یک ضامن یا اهرمی واقع در بالای دوربین در نزدیکی دکمه شاتر فعال میشوند. سایر دوربینهای دیجیتال دارای دکمههای زوم اپتیکال در گوشه سمت راست دوربین هستند.
معایب زوم اپتیکال
بزرگنمایی با یک دوربین امنیتی مجهز به زوم اپتیکال بالا، میدان دید شما را بزرگ و باریک میکند. علاوه بر این، برای هر دوربین در میزان بزرگنمایی، محدودیت مکانیکی وجود دارد.
زوم اپتیکال
زوم اپتیکال چیست؟ سوالی پر تکرار که حداقل همه کاربران که از دوربین یا دوربین های مداربسته استفاده می کنند برایشان پیش آمده است. زوم اپتیکال دوربین قابلیت بزرگنمایی تا محدودهای که برایش تعیین شده را دارد و شما شاهد زومی بدون افت کیفیت و با حداکثر کارایی و کیفیت دوربین خواهید بود و تنها افت کیفیتی که شاهد هستید افت نور در شعاعی که زوم می کنید هست و در غیر این صورت شاهد افتی نخواهید بود.
مقایسه زوم دیجیتال با اپتیکال
زوم اپتیکال دوربین چیست معمولا همه این گونه موارد با همچین سوال های مطرح می شوند. حالا باید برویم سراغ تفاوت های زوم اپتیکال و دیجیتال. زوم اپتیکال همانطور که پیشتر گفتیم قابلیت بزرگنمایی بدون افت کیفیت دارد، اما در طرف دیگر ماجرا داستان فرق می کند؛ زوم دیجیتال نیز قابلیت بزرگنمایی دارد، ولی شما شاهد افت کیفیت و در بزرگنمایی های بالا شاهد پیکسلی شدن تصویر خواهید بود و طبیعتا لنز اپتیکال با لنز دوربین های دیجیتال تفاوت هایی نیز دارند.